U Finskoj je oko 12.000 ukrajinske djece koja su otišla zbog rata

U Finskoj je oko 12.000 ukrajinske djece koja su otišla zbog rata

U Finskoj živi oko 12.000 ukrajinske djece koja su napustila Ukrajinu nakon ruske invazije.

Prema rečima Eline Pekarinen, finske poverenice za prava dijeteta, otprilike svaki treći od 36.000 Ukrajinaca koji su zatražili privremenu zaštitu su maloljetni.

Oko 600 djece došlo je u Finsku bez staratelja. Neki od njih su u Finsku došli sami, a neki, na primer, sa rođacima. Oni žive ili u prihvatnim centrima za maloljetnike, ili kod rođaka u prihvatnim centrima ili u privatnom smeštaju.

Prema rečima višeg inspektora Marije Kunelijus iz Službe za migracije, postoje pogrešne predstave o merama koje se preduzimaju u vezi sa decom bez pratnje. Dakle, ne primaju sva djeca usluge na koje imaju pravo.

„Dijetetu bez pratnje koje je na privremenoj zaštiti uvek se dodeljuje zastupnik. Za one koji žive u privatnom smeštaju sačinjava se zapisnik i donosi administrativno rešenje o stambenom zbrinjavanju da bi se garantovala prava deteta. Odluke uzimaju u obzir mišljenje deteta. , njegove rodbine i prilike, kao i mišljenje staratelja u Ukrajini“, rekla je ona.

Posebnu pažnju, prema rečima dečjeg ombudsmana, treba obratiti na veštine osoblja koje radi sa decom izbeglicama i pruža im psihološku pomoć.

Kako je saopšteno, 185.000 djece koja su pobjegla od rata u Ukrajini započelo je novu školsku godinu u poljskim školama.