Sumnja se da je kju groznica stigla i u Zetu

Sumnja se da je kju groznica stigla i u Zetu

Zbog sumnje na pojavu kju groznice na dva gazdinstva u Zeti, juče se započelo sa testiranjima, kazao je za „Dan“ direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, najavljujući da će ispitivanja biti nastavljena i danas. Rezultati ovih ispitivanja, kako je kazao, očekuju se u petak i subotu. – Situacija sa kju groznicom je nepromijenjena, izuzev ispitivanja dva gazdinstva u Zeti koja se sprovode. Rezultat ovih ispitivanja očekujemo u petak i subotu – rekao je Đaković.

On navodi da je dosad šest opština dostavilo informacije o lokacijama za neškodljivo uklanjanje nuspojava životinjskog porijekla, dodajući da očekuju da i ostale to urade.

– Za sada se razmatraju lokacije u opštinama Nikšić i Danilovgrad i vrlo brzo očekujemo određivanje istih – dodao je Đaković.

Najavio je da će Stručni tim Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove narednih dana razmotriti i donijeti nove mjere, između ostalih i, kako je rekao, preporuke o vakcinaciji.

Još se čeka sa eutanazijom

Podaci s kraja septembra pokazuju da je u Crnoj Gori kju groznica potvrđena na 10 farmi u Nikšiću i sedam u Danilovgradu. U svim slučajevima, osim jednog, radi se o gazdinstvima sa većim brojem mliječnih goveda (od 10 do 200) sa kojih se sirovo mlijeko otprema direktno u mljekare.

Dosad je eutanazirano preko 100 goveda, a na eutanaziju se čeka za više od 50 goveda kod kojih je potvrđena ova bolest.

Đaković je ranije za „Dan“ kazao da bi, ukoliko bi eksperti iz Stručnog tima donijeli odluku o vakcinaciji, vakcinu protiv kju groznice mogle dobiti samo zdrave krave.

Tada je naveo da vakcinaciju protiv ove bolesti sprovode neke države u Evropi.

– Bitna informacija je da se vakcinišu isključivo zdrava goveda i da vakcinacija na zaraženim gazdinstvima ne bi urodila plodom – rekao je ranije Đaković.

Kju groznica u Crnoj Gori registovana je od sredine jula, na teritorijama opština Danilovgrad i Nikšić. Problem u sprečavanju širenja ove bolesti posebno predstavlja to što opštine pogođene ovom zarazom nisu odredile lokaciju za zakopavanje eutanaziranih krava.

Dok se traži adekvatna lokacija, čeka se sa eutanazijom zaraženih krava, koje potencijalno zarazu šire na zdrava grla, ali bolest se prenosi i na ljude. Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u septembru je kod 15 osoba potvrđena kju groznica, a dva slučaja registrovana su u junu. Iako je ova infekcija uobičajeno prisutna u Crnoj Gori, ovogodišnje stanje je rekordno za poslednjih 10 godina. Prema podacima IJZ-a, broj oboljelih se dosad kretao od nula slučajeva (2020, 2021. i 2023) do šest slučajeva, registovanih u 2016. i 2018. godini.