SIDCG: Napad na ljekara je atak na društvo, institucije da hitno pošalju jaku reakciju

SIDCG: Napad na ljekara je atak na društvo, institucije da hitno pošalju jaku reakciju

Napadom na ljekara, narušavanjem njegovog psihofizičkog integriteta i time direktnim onemogućavanjem da pruža dalje zdravstvene usluge ne samo da je ugrožen on kao pojedinac već je to atak na kompletno društvo odnosno sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita, saopšteno je danas iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG).

Oni su se oglasili povodom, kako su naveli „jučerašnjeg napada na ljekara u Nikšiću kao i sve učestalijih fizičkih i verbalnih napada na ljekare u Crnoj Gori“.

„Poštovani, Sindikat izabranih doktora Crne Gore ne samo da oštro osuđuje sve učestalije napade na bijele mantile duž cijele zemlje već pozivamo institucije sistema da po hitnom i najkraćem postupku pošalju jaku reakciju kojom bi se prekinuo trend koji nije za ponos niti nama kao građanima niti ovoj zemlji. Napadom na ljekara, narušavanjem njegovog psihofizičkog integriteta I time direktnim onemogućavanjem da pruža dalje zdravstvene usluge ne samo da je ugrožen on kao pojedinac već je to atak na kompletno društvo odnosno sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita. Ko će brinuti o nekoliko hiljada pacijenata ako u procesa rada ostanemo samo bez jednog ljekara? Ko će brinuti u hitnim situacijama o cijeloj jednoj opštini poput Nikšića ako u mjesec dana imamo fizički napad na dva ljekara u HMP. Ko će sjutra odgovarati ako samo jedna osoba izgubi svoj život jer je u tom trenutku ljekar bio onesposobljen da pruži pomoć zbog nečijeg hira i svilene ruke pravde ove zemlje?“, ističe se u saopštenju SIDCG koje potpisuje predsjednik Igor Ljutica.

Iz SIDCG su dodali da je u decembru 2023. godine bez znanja ljekara u Crnoj Gori izbrisan član 152 A krivičnog zakonika, čime je kako su poručili eliminisana krivično/pravna odgovornost nasilnika i zaštita ljekara na radnom mjestu.

„Od tog trenutka imamo progresiju napada na bijele mantile. Već par decenija ovo društvo permanentno urušava kako javno zdravstvo tako i položaj zdravstvenih radnika u zemlji“, piše u saopštenju.

Iz SIDCG su rekli da statistički podaci i analize pokazuju da nije potrebno batinama tjerati ljekare iz sistema već da će isti bez ljekara svakako ostati.

„Tada će već biti kasno za bilo kakve reakcije zato apelujemo da do odgovora države i društva dođe istog trena. Ljekarima iz HMP Nikšić osim kolegijalne solidarnosti nudimo kompletnu pomoć našeg sindikata do očekivane reakcije i same države. Hrabri činjenica da je usljed ove problematike ministar Šimun već započeo razgovore sa potpresjednikom Vlade za pravosuđe Momom Koprivicom ali nakon jučerašnjeg napada jasno je da nemamo previše prostora za čekanje. Neadekvtno reagovanje moglo bi dovesti do ozbiljnih posljedica“, poručili su iz SIDCG.

M.P. (49) uhapšen je juče zbog sumnje da je fizički napao doktora u Hitnoj medicinskoj pomoći u Nikšiću.

Prije toga je prim. mr sci. dr med. Vuk Niković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore rekao Vijestima da je doktora Hitne medicinske pomoći u Nikšiću fizički napao pacijent.

Prema navodima Nikovića, pacijent je ošamario doktora.