Sa protesta poručeno: Vladi da što hitnije riješi problem radnika Institutu Igalo

Sa protesta poručeno: Vladi da što hitnije riješi problem radnika Institutu Igalo

Zaposleni u Institutu Igalo, predstavnici svih sindikata koji djeluju u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore, lokalne uprave, udruženja penzionera, građani ali i norveški pacijenti koji se decenijama rehabilituju u našoj zdravatsvenoj ustanovi, uputili su sa današnjeg protesta u Igalu apel Vladi da se što hitnije uključi u rješavanje problema radnika te ustanove. Traže hitnu uplatu zarada kroz finansijsku pomoć koju, kako je poručila predsjednica Sindikata Instituta Igalo, dr Marija Obradović, Vlada nikada nije pružila toj ustanovi.

– Tražimo da nam se javno saopšti strateški plan Vlade Crne Gore po pitanju Instituta Igalo, jer je neophodno da se spriječi njegova dalja devastacija. Tražimo od manjinskih akcionara Instituta da, u zavisnosti od akcijskog udjela, doprinesu rješavanju problema, kako kroz konstruktivna rješenja tako i kroz finansijsku pomoć – izjavila je Obradović.

Ona je poručila da zaposleni zahtijevaju da budu uključeni u sve buduće pregovore koji se tiču njihove budućnosti, a od Opštine Herceg Novi da sa Vladom nađe rješenje za otkup akcija ili neki drugi model koji će pomoći finansijskoj stabilizaciji.

– Deklarativna podrška nam ne treba. Tražimo hitna konstruktivna rješenja – kazala je Obradović i istakla da Vlada koja otkupljuje fabrike i posjede, na žalost nije prepoznala značaj Instituta.

– Vlada zaboravlja da je država većinski poslodavac radnicima Instituta i oglušuje se na njihovo zakonsko pravo da za svoj rad budu plaćeni – rekla je Obradović i podsjetila da nisu primili četiri zarade i da još uvijek nisu usklađeni koeficijenti sa Granskim kolektivnim ugovorom koji važi za sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.

Poruke sa protesta uputili su i fizioterapeuti Instituta: Zorica Gregović, Nataša Tripković, Miroslav Zorić, Ana Vujadinović, Nataša Matković i Jelena Bulatović i istakli da su oni jedini radnici u Crnoj Gori sa kojima nije potpisan Kolektivni ugovor. Pitali su kakvu poruku država šalje mladim ljudima kada ignoriše činjenicu da mjesecima zaposleni u Institutu ne primaju zarade. Krajnje je vrijeme, kako su rekli, da ih predstavnici Vlade obavijeste o namjerama i tako prekine dugodišnje ponižavanje radnika.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković kazao je da su danas u Herceg Novom da kažu poslodavcima i političkim elitama da je Unija slobodnih sindikata spremna da se bori za vrijednosti 1. maja.

– Ode nam mladost, odoše naši ljudi iz Crne Gore zbog toga što im Crna Gora ne pruža dostojanstvene uslove rada. Bez radnika nema stvaranja profita i kapitala i ne može da se gradi država. Krajnje je vrijeme da stvorite dostojanstvene uslove rada kako naše kolege, a pogotovo mladi ljudi, ne bi odlazili iz države – izjavio je Keković.

Unija slobodnih sindikata, kako je istakao, počinje implementaciju jedne od šest rezolucija koje su usvojili delegati četvrtog kongresa Unije slobodnih sindikata 1. novembra prošle godine.

– To je rezolucija o zaštiti privrednih subjekata koje su od posebnog značaja za državu i građane. Prošli smo mukotrpan tranzicioni proces u kojem je država privatizovala i što je i što nije trebala, što je morala i što nije morala. Od toga smo dobili na desetine hiljada ugašenih radnih mjesta, ugašenu industrijsku privredu. Krajnje je vrijeme da se taj proces zaustavi – rekao je Keković.

Poručio je da neće dati Aerodrome, Luku, Plantaže, Elektroprivredu, Vodovod i komunalna preduzeća. Jedan od tih kolektiva koji, kako je rekao, neće dati jeste Institut „Dr Simo Milošević“.

– Institut je brend koji je pronio slavu Crne Gore širom svijeta. Vlada mora da nađe novac, da bi se investiralo u ovaj dragulj. Poručujemo političkoj eliti, ovoj i svim drugim Vladama, morate investirati u Institut. To su sitne pare u odnosu na one koje se prosipaju. Mora da se uvede odgovornost na svim nivoima i da počne da se odgovara ličnom imovinom i donese Zakon o porijeklu imovine – poručio je Keković.

Podršku zaposlenima Instituta Igalo dao je Nezavisni sindikat policije a predsjednik te sindikalne organizacaaije Igor Rmandić zahvalio je „hrabrim radnicima Instituta, koji su odlučili da se bore za svoj hljeb, za svoj posao i svoju porodicu“.

– Ne žele da gledaju kako se neumitno urušava nešto što su generacije gradile. Želim da pozdravim i one koji rade u Institutu a danas sjede kod kuće ili ispijaju kafu po novskim kafićima. Mislim da je bilo preče da danas budu ovdje sa nama. Nemojte da vas to obeshrabri, budite jaki, čvrsti i istrajni, rezultat mora doći na kraju – kazao je Rmandić i objasnio da ta poruka proističe iz činjenice da je Nezavisni sindikat policije toliko diskriminisan ali da je gro članstva sastavljen od čvrstog materijala.