Putin očekuje da će sledeće nedjelje sa Erdoganom razgovarati o dogovoru o crnomorskom žitu

Putin očekuje da će sledeće nedjelje sa Erdoganom razgovarati o dogovoru o crnomorskom žitu

Kremlj je u petak saopštio da očekuje da će predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Tajip Erdogan razgovarati o primeni sporazuma o ukrajinskom izvozu žitarica, koji su obojica kritikovali, kada se sastanu u Uzbekistanu sledeće nedelje.

Putin je u srijedu rekao da su Rusija i svijet u razvoju „prevareni“ i da će tražiti izmjene uslova sporazuma, koji ističe u novembru, pre nego što bude produžen.

„Razgovor Putina i Erdogana je moguć i neophodan. Očekujemo da će se održati u Samarkandu“, rekao je Peskov, misleći na samit Šangajske organizacije za saradnju sledeće nedjelje u Uzbekistanu.

Julski sporazum o otključavanju ukrajinskog izvoza žitarica iz njenih crnomorskih luka posredovali su Turska i Ujedinjene nacije. To ostaje jedini značajan diplomatski prodor u šestomjesečnom sukobu.

Peskov je u petak ponovio Putinove tvrdnje da je dogovor o žitu nepravedan prema najsiromašnijim zemljama jer se većina pošiljki šalje u Evropu i druge bogate zemlje.

„Sporazumi se sprovode, ali način na koji se sprovode ne daje nikakve konkretne koristi siromašnim zemljama“, rekao je Peskov.

Portparol UN Inicijative za crnomorsko žito rekao je u sredu da je 30 odsto žitarica i drugih namirnica koje su napustile Ukrajinu otišlo u zemlje sa niskim i nižim srednjim prihodima.

Ali Ujedinjene nacije su takođe saopštile da je izvozni sporazum komercijalna – a ne humanitarna – operacija, koju pokreće tržište.

Mnogi od oko 100 brodova koji su napustili Ukrajinu bili su mesecima nasukani zbog blokade, nesposobni da pomere ugovoreni teret. Većina je bila krcata kukuruzom i rezervisana od strane razvijenih zemalja za ishranu životinja ili biogoriva.

Peskov je takođe rekao da je potrebno preduzeti dalje korake kako bi se pomoglo Rusiji da izvozi sopstvene poljoprivredne proizvode.

Zapad nije uveo sankcije na rusku hranu ili đubrivo, ali Moskva kaže da logističke sankcije i ograničenja za ulazak ruskih brodova u zapadne luke ili osiguranje ograničavaju pristup Rusiji svetskim tržištima.

Moskva kaže da je ublažavanje ovih ograničenja bilo ključni deo sporazuma o Crnom moru.

„Ovo pitanje nije rešeno. To će biti tema za konkretan razgovor“, rekao je Peskov.