Podgorica prljava na plus 40

Podgorica prljava na plus 40

Iako temperatura u glavnom gradu već danima prelazi 40 stepeni Celzijusa, “Čistoća” do sinoć nije oprala niti jednu podgoričku ulicu, a u pojedinim naseljima kontejnere ne prazne danima.

Smeće pored prepunih kontejnera i neprijatni mirisi slika su i užeg centra, koju po ekstremno visokim temperaturama prvo primijete rijetki prolaznici i grupe turista.

Reporteri “Vijesti” preksinoć su obišli centar grada, a sudeći po prepunim kontejnerima i tvrdnjama stanara, pojedine lokacije radnici “Čistoće” nisu obišli nekoliko dana. Građani poručuju da su naročito problematični Bulevar Ivana Crnojevića, ulice Balšića i Novaka Miloševa, Drač i djelovi Starog aerodroma, gdje je miris otpada nepodnošljiv. Ulice, tvrde, nisu oprane od prošlog ljeta. Na neredovno pražnjenje kontejnera ranije su se žalili i stanovnici Ulice Aleksandra Puškina iza Doma zdravlja na Koniku, Brskutske ulice u Zagoriču, ali i Primorske na Zlatici.

Tek nakon pitanja “Vijesti”, iz “Čistoće” su obavijestili stanovnike Podgorice da će pranje ulica početi u petak, 19. jula, u večernjim satima.

“Godišnjim programom obavljanja komunalnih djelatnosti planirano je izvršavanje poslova pranja ulica, bulevara, trgova i trotoara, kojima se obezbjeđuje visok stepen čistoće saobraćajnica i javnih površina. Planirano je da se s realizacijom ovih poslova započne sjutra veče (petak, 19. 7) i sprovodiće se prema utvrđenom rasporedu”, piše u odgovoru “Čistoće”.

Pojasnili su da će oprati sva gradska naselja i da se raspored priprema sedmično, ali i prilagođava terenskim potrebama. Tako su, tvrde, za petak i subotu veče planirali poslove pranja u dijelu grada preko Morače (sve glavne saobraćajnice, bulevare, Vezirov i most Milenijum), a za nedjelju u centru grada.

Iz preduzeća, kojim rukovodi Denis Hot, kazali su da je programom planirano da se javne površine peru u noćnim i ranim jutarnjim satima, ali da će se prilagođavati terenskim potrebama, kao i frekvenciji saobraćaja.

“Nesmetano obavljanje ovih poslova uslovljeno je prvenstveno, kako je i navedeno, vremenskim prilikama, a prije pranja je neophodno da se uz angažovanje auto-čistilica ukloni nagomilana zemlja, pijesak i drugi sitni otpad uz ivičnjake saobraćajnica, što je u kontinuitetu rađeno prethodnih dana u svim gradskim naseljima. Problem u radu predstavljaju i prakirana vozila uz saobraćajnice, na trotoarima ili drugim javnim površinama, što otežava realizaciju poslova pranja, pa apelujemo na vozače da poštuju mjesta predviđena za parkiranje i na taj način doprinesu kvalitetnoj realizaciji ovih poslova”, navodi se u odgovoru.

„Zbog ekstremnih vremenskih uslova molimo građane da otpad izbacaju rano ujutru ili kasnije popodne, kao i da izbjegavaju odlaganje otpada pored kontejnera, kako bi pomogli našim ekipama na terenu, a ujedno dali doprinos zaštiti naših zaposlenih od visokih temperatura“, poručili su iz “Čistoće”

Iz “Čistoće” su kazali i da redovno peru “spoljašnje djelove svih polupodzemnih kontejnera na prostoru grada”, ali i prostore oko kontejnera, kako bi se efikasnije i bolje održavala higijena na javnim površinama i spriječilo širenje neugodnih mirisa. To su, tvrde, radili u kontinuitetu prethodnih 15 dana.

Građani su prethodnih dana svjedočili i da pojedine djelove grada kamioni “Čistoće” nisu posjećivali redovno i da kontejneri na više lokacija nisu pražnjeni tri dana zaredom. Iz tog gradskog preduzeća, međutim, tvrde da i nadzemne i polupodzemne kontejnere “prazne u skladu s utvrđenom tehničko-operativnom dinamikom” – od jednog do nekoliko puta u toku dana. Kažu i da to zavisi od terenskih potreba i brzine punjenja posuda, a neke lokacije zahtijevaju pražnjenje i po šest puta u toku dana.

Ističu i da su svjedoci da se na velikom broju lokacija otpad odlaže oko kontejnera, “koji su najčešće prazni”.

“Rad tokom ljeta i visokih temperatura je zahtjevniji zbog čega se prave posebne dinamike i rasporedi radnog vremena, pa zaposleni angažovani na poslovima manuelnog čišćenja javnih površina najveći dio poslova obavljaju u ranim jutarnjim i popodnevnim satima, dok u najtoplijim periodima dana poslove obavljaju uglavnom u blokovskim površinama gdje nijesu direktno izloženi suncu, uz preporuku korišćenja češćih kratkih pauza i unošenja dovoljne količine tečnosti”, piše u odgovoru.

Upitani u kojim terminima radnici odvoze otpad, iz “Čistoće” su kazali da njihove ekipe angažovane na poslovima odvoza komunalnog otpada i čišćenja otpada sa javnih površina u prvoj smjeni rade od šest do 13 sati, a od subote (13. 7) poslove u drugoj smjeni obavljaju u periodu od 18 sati do jedan sat poslije ponoći…

“…Uz angažovanje dežurnog vozila koje poslove u drugoj smjeni obavlja redovno od 14 časova, dok treća smjena poslove obavlja po ustaljenom rasporedu, od 22 sata”, kazali su.