Od danas ZABRANA upotrebe plastičnih kesa, EVO KOLIKO IZNOSE KAZNE

Od danas ZABRANA upotrebe plastičnih kesa, EVO KOLIKO IZNOSE KAZNE

Plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu od danas su zabranjeni u Crnoj Gori, shodno Zakonu o upravljanju otpadom.

Zakon je stupio na snagu 20. aprila, a primjena njegovih pojedinih odredbi, među kojima i onih koje se odnose na plastične kese i plastiku za jednokratnu upotrebu, predviđena je nakon šest mjeseci od stupanja na snagu.

Članom 62, stav 9 zabranjena je upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona, na prodajnom mjestu robe ili proizvoda. Za kese debljine zida više od 50 mikrona plaća se naknada od 0,03 eura.

„Sredstva od naknade iz stava 11 ovog člana uplaćuju se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i mogu se koristiti samo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svijesti i pružanja informacija javnosti i kampanja o štetnosti upotrebe plastičnih kesa za životnu sredinu“, definisano je zakonom.

Članom 64 zabranjeno je stavljanje na tržište proizvode od oksorazgradive plastike i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu – štapića za uši (osim onih koji su namijenjeni i upotrebljavaju se u medicinske svrhe za uzimanje brisa), pribora za jelo (viljuške, noževi, kašike, štapići za jelo), tanjira, slamki, štapiće za miješanje pića, štapića namijenjenih pričvršćivanju na balone i za njihovo pridržavanje, posuda za hranu izrađenih od ekspandiranog polistirena, odnosno posude kao što su kutije, s poklopcem ili bez njega, koje se upotrebljavaju za držanje hrane. Zabranjena je upotreba posuda i čaša za napitke izrađenih od ekspandiranog polistirena, uključujući njihove čepove i poklopce, flaša za piće zapremine do tri​ litra koje su proizvedene od polietilen-tereftalata kao glavnog sastojka („PET flaše“)…

U odnosu na zabranu upotrebe plastičnih kesa, nadzor na tržištu sprovodiće tržišni inspektori, za koje su definisana i posebna ovlašćenja.

„Pored ovlašćenja utvrđenih Zakonom o inspekcijskom nadzoru, tržišni inspektor ima ovlašćenje da zabrani stavljanje na tržište proizvoda za koje proizvođač ili njegov ovlašćeni zastupnik nije uključen u organizovani sistem preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada, prodaju plastičnih kesa, stavljanje na tržište plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u skladu sa članom 65 ovog zakona, i stavljanje u promet proizvoda koji nemaju oznaku o obaveznom odvojenom sakupljanju otpada koji nastaje iz nisko naponske opreme, baterija i akumulatora, za koji je propisana proširena odgovornost proizvođača“, definisano je zakonom.

Novčanom kaznom od 1.000 do 40.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako, između ostalog, stavlja na tržište proizvode od oksorazgradive plastike i plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, „PET flaše“, plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, a ne uključi se u organizovani sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadne ambalaže…

Novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako stavlja u upotrebu lagane plastične kese na prodajnom mjestu robe ili proizvoda i ako za lagane plastične kese za nošenje debljine zida od 50 i više mikrona ne plaća naknadu.

Ministarstvo bez odgovora

„Dan“ je u četvrtak poslao pitanja Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u vezi sa primjenom Zakona o upravljanju otpadom, nadzoru i zabrani upotrebe kesa. Međutim, odgovore nisu dobili, prenosi ovaj portal.