Njemačkom aktivisti koji je Moneovu sliku polio pireom preti kazna od tri godine zatvora

Njemačkom aktivisti koji je Moneovu sliku polio pireom preti kazna od tri godine zatvora

25-godišnja njemačka eko-aktivistkinja Mirijam Herman, koja je preuzela odgovornost za zagađenje slike Kloda Monea vrijedne više od 110 miliona dolara, suočava se sa krivičnim prijavama, prenosi Bild.

Njemica, koja se školuje za pravnika, napisala je u ponedeljak na društvenim mrežama: „Bila sam ja!“, potvrdivši umješanost u incident u Lajpciškom muzeju. Ona je svoj čin objasnila kao „strah da u uslovima klimatske katastrofe više nema mjesta za umetnost i kulturu“.

Savezni ministar pravde Njemačke Marko Bušman je u komentaru za Bild rekao da radnje Mirijam Herman treba klasifikovati kao oštećenje tuđe imovine, za šta joj preti novčana kazna i zatvor do tri godine.

Kako prenosi Bild, Herman je ranije gonjen zbog blokiranja saobraćaja na autoputu u blizini Minhena skoro dva sata u septembru 2021, zajedno sa još jednim aktivistom.

Tužilaštvo ju je teretilo za 1.296 epizoda saobraćajnih prekršaja, za koje joj preti kazna do četiri godine zatvora. Herman je po nalogu suda pušten iz pritvora.

Podsetimo, dvojica aktivista grupe Letzte Generation („Poslednja generacija”) su u nedelju polili pire krompirom sliku „Stagovi sena” francuskog impresioniste Kloda Monea, koja je izložena u Muzeju Barberini u Potsdamu.

Moneova slika iz serije „Stogovi sena” je u stalnoj postavci u Muzeju Barberini iz kolekcije multimilijardera Hasa Platnera, koji je platno kupio na aukciji 2019. za 110,7 miliona dolara.

Slične akcije pod sloganom „Šta je skuplje – umetnost ili život?“ pokret Letzte Generation redovno skreće pažnju na klimatska pitanja.