Negativno mišljenje revizora za poslovanje RTV Budva

Negativno mišljenje revizora za poslovanje RTV Budva

Priloženi finansijski iskazi u svim značajnim odrednicama ne prikazuju istinito i fer finansijsko stanje lokalnog javnog emitera (LJE) Radio-televizija Budva.

To piše u izvještaju revizora “MV Konsalt” koji je dao negativno mišljenje na rad ove medijske kuće za prošlu godinu.

Upravo je revizorski izvještaj objelodanio sve paradokse o poslovanju te medijske kuće, koja se finansira iz gradske kase. Iako su prije deceniju formirali jedinstvenu medijsku kuću LJE Radio-televizija Budva, spajajući tako odvojene javne radio-difuzne servise Televizija i Radio Budva, svih prethodnih godina i dalje u Centralnom registru privrednih subjekata “živi” Javni radio-difuzni servis (JRDS) Televizija Budva koja ima direktora, kao jedinog zaposlenog sa zaradom.

“Nejasno je kako je LJE RT Budva osnovan po osnovu odluke o osnivanju od strane osnivača – Opština Budva kao pravni sljedbenik JRDS Radio Budva i javnog radio-difuznog servisa Televizija Budva, kada oba društva nijesu ugašena/izbrisana iz Centralnog registra privrednih subjekata prije prve registracije. Inertni odnos osnivača Opštine Budva je umnogome doprinio postojećoj situaciji u društvu. Nejasan je status – osnov korišćenja poslovnog prostora u kojem RT Budva obavlja djelatnost, status opreme koju koristi, obaveze koje je društvo preuzelo, a da nije preuzelo imovinu, odnosno potraživanja iz JRDS Televizija Budva”, navedeno je u revizorskom izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje ovlašćena revizorka Ilinka Vuković .

Kako se navodi, suština je status poslovnog prostora u kojem je smještena televizija u Starom gradu.

“Uvidom u list nepokretnosti upisan je kao korišćenje opštine Budva, a isti je predstavljao ulog odnosno unos kapitala, a nije upisan na JRDS Televizija Budva. Nameće se pitanje da li JRDS Televizija Budva uopšte obavljala djelatnost, Savjet koji je još uvijek registrovan u CRPS iako je odlukom o osnivanju društva razriješen, kako i v.d. direktor koji je već devet godina evidentiran sa primanjima – zaradom u Upravi prihoda i carina od 2011. do 2022. godine i jedini je zaposleni. Dok Opština Budva ne reguliše status JRDS Televizija Budva, društvo će imati neregulisane odnose po pitanju imovine, potraživanja i obaveza”, navodi se u izvještaju.

Kako se navodi, Opština Budva je 2018. godine pokrenula proceduru za sprovođenje skraćenog postupka likvidacije JRDS Televizija Budva, a postupak, tvrdi revizor, nije završen.

“Uvidom u bilans na dan 31. decembar 2017. godine, JRDS Televizija Budva je imala veći iznos obaveza (914.731 euro) nego što je imala sredstava za izmirivanje (332.407 eura) – gubitak iznad visine kapitala je iznosio 582.324 eura”, piše u izvještaju.

Jedan od osnova za negativno mišljenje revizor je našao i u obračunu zarada zaposlenih.

“Uvidom u obračune zarada zaposlenih, obračunska vrijednost koeficijenta iznosi 116 eura po odluci od 23. juna 2017. godine. Odluka nije donesena u skladu s Kolektivnim ugovorom društva. Društvo nema odluku o startnom dijelu zarade koji treba da bude najmanje 70 odsto od obračunske vrijednosti koeficijenta, odnosno 81,2 eura, a Društvo je obračunavalo 63 eura”, navedeno je u izvještaju.

Iako je potpisalo ugovor s Opštinom Budva 7. decembra 2015. godine, kako se navodi u izvještaju, obaveze za poreze i doprinose u iznosu od 523.784 eura koje se u ugovoru odnose na Televiziju Budva, društvo nije priznalo u svojim poslovnim knjigama zbog neriješenog pravnog statusa Televizije Budva.

“Vijesti” nijesu od Opštine dobile komentar o davanju negativnog mišljenja revizora na poslovanje te lokalne medijske kuće koja se finansira novcem građana.

Revizor navodi da nije dobio na uvid ko je omogućio LJE Radio-televizija Budva boravak u prostoru u zgradi gdje se nalazi administracija i prostorije Radio Budve.

“Nijesmo dobili na uvid ko je omogućio boravak u prostoru, na koji period i da li sa naknadom ili bez naknade za kancelarijski prostor i prostor za emitovanje radijskog emitovanja u zgradi. Društvo koristi prostor za emitovanje televizijskog programa takođe u prostoru za koji ne postoji pravni osnov korišćenja, a za isti nijesmo dobili pravo na uvid. U pitanju je zgrada u Starom gradu. S druge strane, društvo koristi prostor Televizije Budva koja je dalje aktivni pravni subjekt u CRPS, preuzelo je i zaposlene i svu opremu 2013. godine danom osnivanja. Sva predmetna oprema se evidentira vanbilansno na dan 31. decembar 2022. godine, ne vrši se njena amortizacija, ne prikazuje se u poslovnim knjigama, iako korišćenjem opreme LJE obavlja djelatnost i realizuje prihode. Društvo je prethodnih godina više puta upućivalo zahtjev Opštini Budva za regulisanje načina i uslova prostora koje koristi, ali do sačinjavanja ovog izvještaja nije s osnivačem regulisalo način i uslove korišćenja objekata”, takođe je navedeno u izvještaju.