Na zagađenje Morače zaboravili – tek nakon 10 dana od izlivanja otpadnih voda naložena kontrola kvaliteta rijeke

Na zagađenje Morače zaboravili – tek nakon 10 dana od izlivanja otpadnih voda naložena kontrola kvaliteta rijeke

Deset dana nakon što je došlo do izlivanja otpadnih voda u rijeku Moraču praktično u centru Podgorice, nadležni još ne znaju razmjere tog, ali ni sličnog incidenta ispod Krivog mosta.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) tek je u ponedjeljak dobio zahtjev za vanredno ispitivanje kvaliteta vode rijeke Morače, nakon dva odvojena inicidenta ispuštanja otpadnih voda u korito, zbog kvara na kanalizacionoj mreži.

Iz ZHMS su u ponedjeljak ujutro kazali “Vijestima” da niko nije tražio kontrolno ispitivanje kvaliteta vode u rijeci, a popodne da su zahtjev dobili nakon pitanja redakcije.

Inspekcija je prije 10 dana utvrdila “blagi trag zamućenja” na lijevoj strani Morače ispod Krivog mosta, a koje je nastalo zbog, kazali su iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, kvara ventila ispusta koji nije mogao da se zatvori.

Sličan problem dogodio se i ispod Vezirovog mosta.

Nevenka Tomić , načelnica Odsjeka za kvalitet voda ZHMS, najprije je odgovorila redakciji da toj instituciji “nije naloženo od inspekcije da radi uzorkovanje i analiziranje Morače, povodom skorašnjih ispusta otpadnih voda – kod Krivog i Vezirovog mosta.

“Možda postoji mogućnost da su angažovane druge laboratorije, što se često dešava”, rekla je Tomić.

Redakcija je zbog toga kontaktirala i sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) i Upravom za inspekcijske poslove (UIP).

“Informišemo Vas da s CETI-jem nije kontaktirano od strane inspektora kad je u pitanju situacija od prije par dana, pa prema tome nije ni vršio bilo kakve analize”, kazali su iz Centra.

Iz UIP-a su u ponedjeljak popodne kazali da je postupajući inspektor za vode rješenjem naložio podgoričkom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”, na čijem je čelu Aleksandar Nišavić , da izvrši monitoring.

“Ispitivanje kvaliteta površinskih voda rijeke Morače na lokalitetu prije i poslije utvrđenog ispusta iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Isti su obavijestili postupajućeg inspektora da su uputili zahtjev ovlašćenoj akreditovanoj instituciji – Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Podgorice, radi uzimanja potrebnih uzoraka za analizu i sprovođenje analize”, kazali su iz Uprave, dodajući da će rezultati “biti dostavljeni postupajućem inspektoru na uvid”.

Nišavić je “Vijestima” potvrdio informaciju da je to preduzeće uputilo zahtjev za analizu Zavodu.

“… Za fizičko-hemijsku analizu kvaliteta površinskih voda rijeke Morače prije i nakon mjesta ispusta uz sačinjavanje uporedne analize”, kazao je Nišavić.

Tomić je, nakon dodatnog pitanja redakcije u ponedjeljak, kazala da je zahtjev za vanrednu analizu Morače, ipak, stigao “poslije 12 sati”.

Ona je, ranije, “Vijestima” kazala da se kvalitet vode u Morači kontroliše na više mjesta.

“Kvalitet vode Morače kontroliše se ispod ušća Cijevne i ispod Vukovaca prema Ponarima. Poznato je da se godinama otpadne vode gradske kanalizacije ispuštaju u Moraču, jer kolektor nema dovoljan kapacitet njihove prerade. Zato se, često, može vidjeti obojenost pola toka desnog dijela Morače – braon, bijelo ili sivo, zavisno od vrste vode koja se ispušta i stepena prerađenosti”, kazala je ona.

Podsjetila je da laboratorija ZHMS nije radila treće uzorkovanje Morače za tekuću godinu.

“To radimo četiri puta godišnje, dva uzorkovanja su odrađena tokom juna i jula. Sljedeća planiramo septembar – oktobar i novembar – decembar. To su lokacije Međurečje – Pernica, ispod ušća Cijevne i nizvodno od Vukovačkog mosta prema Ponarima. Rijeka Morača nema dobar ekološki status na tom donjem dijelu na osnovu analiza osnovnih fizičko-hemijskih parametara na osnovu ova dva uzorkovanja. Biološki elementi za koje su uzeti uzorci – fitobentos i mikrozoobentos, analize se odrađuju do kraja godine. Takva je procedura rada i oni ukazuju na stanje da li je voda viševremenski zagađena ili nije”, rekla je ona.