Mještani Mahale će potpuno ostati bez snabdijevanja: Kad im puste vodu, zavrnu im ventil

Mještani Mahale će potpuno ostati bez snabdijevanja: Kad im puste vodu, zavrnu im ventil

Mještani naselja Mahala u Zeti godinama ljeti, tokom dana, nemaju vode, a nakon odluke podgoričkog Vodovoda da uvede restrikcije dijelu korisnika, jer su bez vode mještani Kuća Rakića, sada vodu neće imati ni noću.

“Vijestima” su ispričali da se već pet godina, svakog ljeta, obraćaju preduzeću Vodovod i kanalizacija Podgorica, a da su pred početak ovog, predali i peticiju, sa zahtjevom da se njihov problem riješi.

“Tu je preko 200 kuća. Mi ljeti tokom dana vode nemamo, možda malo ujutro, a sad je najavljeno da će nam gasiti vodu i tokom noći. Obraćali smo se Vodovodu, ali dosad nismo dobili odgovor, a račune dobijamo redovno”, ispričali su “Vijestima” mještani i dodali da u naselju ima i male djece i da majke svoje bebe kupaju vodom iz flaša…

Podgorički Vodovod prije dva dana obavijestio je potrošače na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, bulevarima Save Kovačevića i Mitra Bakića, Ulici 4. jula i naselju Balijače (Mahala, Zeta, prim. nov.), da će od 13. avgusta dolaziti do prekida u vodosabdijevanju u terminu od 23.30 do 06.30 sati, svakog dana, “sve do poboljšanja hidro-meterološke situacije”.

“Navedenim prekidima se obezbjeđuje voda za piće potrošačima u naselju Kuće Rakića, koji već duži vremenski period nemaju vode ni za osnovne potrebe. Molimo sve potrošače da u narednim danima pokažu solidarnost i razumijevanje za navedenu situaciju”, naveli su u obavještenju.

Mještani naselja Kuće Rakića su potrošači preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzi, kao samostalne opštine, dok su mještani Zete, pa i naselja Balijača, iako je i Zeta samostalna opština, i dalje korisnici usluga Vodovoda Podgorica.

“Potrošači koji su u naselju Kuće Rakića nakon formiranja preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzi su korisnici usluga ovog preduzeća. Vodovod i kanalizacija Podgorica i dalje pruža usluge korisnicima na teritoriji Opštine Zeta i održava taj sistem”, rekli su “Vijestima” iz podgoričkog komunalnog preduzeća, na čijem je čelu Aleksandar Nišavić.

Kako su kazali, nakon formiranja preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzi, potrošači na području te opštine, kojoj pripadaju i mještani Kuća Rakića, potrošači su koji su registrovani kod tog preduzeća.

“Pri čemu u skladu sa Odlukom o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Tuzi do konačne raspodjele imovine za stvaranje uslova za rad Opštine Tuzi, naše Društvo koristi bunare ‘Vuksanlekići’ i ‘Dinoša 2’ i održava bunare i servisira obaveze za iste, uz hlorizaciju vode. Iz jednog bunara od dva na izvorištu Dinoša se snabdijeva dio Podgorice, dok se sa Vuksanlekića voda usmjerava za Opštini Zeta. N

aše Društvo i dalje izmiruje obaveze plaćanja za ukupnu potrošnju električne energije u ovim objektima”, rekli su iz podgoričkog Vodovoda.

Mještani Kuća Rakića više puta su organizovali proteste ovog ljeta, jer već 80 dana uglavnom nemaju vodu. Zbog toga što im, kako su poručivali sa protesta, niko nije odgovarao na apele da im se omogući vodosnabdijevanje, tražili su smjenu direktora tuškog Vodovoda Ilira Camaja.

Iz podgoričkog Vodovoda kazali su da su Kuće Rakića povezane sa vodovodnim sistemom Podgorice i cjevovodom koji se pruža magistralnim putem, koji je ograničenog kapaciteta.

“Ukoliko se iz ovog pravca pojača protok ka predmetnom naselju, potrošači u Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, Save Kovačevića i Mitra Bakića, Ulici 4. jula, kao i potrošači u naselju Balijače, koji propadaju vodovodnom sistemu Podgorice ostaju uskraćeni za vodu, jer su nivou vode na svim izvorištima značajno opali zbog hidrometeorološke situacije”, rekli su redakciji.

Rekli su i da su neplanska i nelegalna gradnja jedan od razloga za problem u snabdijevanju vodom uopšte.

“Upravo je to jedan od razloga. Naime, projektovani kapaciteti vodoizvorišta ne zadovoljavaju potrebe za vodom izgrađenih naselja”, kazali su “Vijestima”, dodajući da je to i glavni razlog zbog kojeg u naselju Kuće Rakića tokom ljeta nema dovoljno vode.

“Glavni razlozi za nedostatak vode u Kućama Rakića su ti što zbog velikog naseljavanja ovog naselja dolazi do prevazilaženja kapacitete izvorišta”, navode u odgovoru redakciji.

Probleme u snabdijevanju vodom tokom ljeta imaju i mještani Meduna, koje pripada Opštini Podgorica.

Iz Vodovoda su kazali da je tu izražena i neracionalna potrošnja, u smislu korišćenja vode za zalivanje:

“A kako se Medun nalazi na najnižoj koti u vodovodnom sistemu Kuča, potrošači na ovim tačkama sistema se suočavaju sa nedostatkom vode za piće”, rekli su.

Na pitanje da li je moguće da ograniče korišćenje vode za zalivanje, iz podgoričkog Vodovoda rekli su da nemaju mehanizme za tako nešto:

“Naše Društvo nema mehanizme za ograničavanje vode za zalivanje, pri čemu apelujemo na građane na solidarnost, kako bi svi potrošači imali vodu za osnovne potrebe, dakle za piće i higijenske potrebe”.

Preduzeće Vodovod u Opštini Danilovgrad donijelo je Odluku o zabrani nenamjenske potrošnje i njihove ekipe, kako su saopštili 21. jula, svakodnevno su na terenu radi kontrole i suzbijanja takve potrošnje.

“U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će ViK ‘Danilovgrad’ u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača”, saopštili su tada, uz apel na građane “da smanje upotrebu vode u svrhu navodnjavanja poljoprivrednih površina, zalivanja bašti, zelenila i okućnica, kao i pranja betonskih i asfaltnih površina”, kako bi se zadovoljile potrebe svih korisnika usluga.

Prema Odluci, nenamjenska potrošnja vode na teritoriji Opštine Danilovgrad zabranjena je u periodu od 6.00 do 9.00 i od 18.00 do 22.00 sata svakog dana.