Kvar razotkrio krhkost digitalizovanog svijeta

Kvar razotkrio krhkost digitalizovanog svijeta

Globalni tehnološki kvar paralizovao je juče brojne industrije počev od putne do finansija, prije nego što je onlajn pružanje usluga ponovo uspostavljeno nakon višesatnih prekida, naglašavajući rizike globalne tranzicije ka digitalnim, međusobno povezanim tehnologijama.

Izgleda da je ažuriranje softvera globalne firme za sajber bezbjednost CrowdStrike (CRWD.O) izazvalo sistemske probleme koji su obustavili letove, primorali neke medije da obustave program, i ostavili korisnike bez pristupa uslugama kao što su zdravstvena zaštita ili bankarstvo.

Izvršni direktor CrowdStrike-a, Džordž Kurc, objavio je juče na društvenoj mreži X da je otkrivena greška “u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove” koja je uticala na korisnike Majkrosofta (MSFT.O) i da je rješenje u fazi primjene. Majkrosoft je kasnije juče saopštio da je problem riješen. “Duboko nam je žao zbog uticaja koji smo izazvali kod korisnika, putnika i svih koji su pogođeni ovim, uključujući i našu kompaniju,” rekao je Kurc za NBC Njuz.

Mada su kompanije i institucije juče počele da obnavljaju redovne usluge, eksperti su kazali da je ovaj sajber kvar ukazao na rizike sve povezanijeg onlajn svijeta.

“Ovo je veoma, veoma neprijatna ilustracija krhkosti osnovne internet infrastrukture svijeta,” rekao je Kiaran Martin, profesor na u Oksfordu i bivši šef Nacionalnog centra za sajber bezbjednost Velike Britanije. Dok je osnovni problem izgledao jednostavno, što bi trebalo da ga učini kratkotrajnim, njegov neposredni uticaj bio je izvanredan, rekao je Martin. “Pokušavam da se sjetim kvara ovakvih razmjera,” dodao je Martin.

Ovo je veoma, veoma neprijatna ilustracija krhkosti osnovne internet infrastrukture svijeta, rekao je Kiaran Martin

Vlade i preduzeća su u posljednjih dvije decenije, a naročito nakon pandemije kovida, postali sve zavisniji od nekoliko povezanih tehnoloških kompanija, što objašnjava zašto je jedan problem sa softverom imao tako široke posljedice.

Rano juče, velike američke aviokompanije – American Airlines (AAL.O), Delta Air Lines (DAL.N) i United Airlines (UAL.O) – obustavile su letove, dok su druge aviokompanije i aerodromi širom svijeta prijavili kašnjenja i otkazivanja letova.

Banke i finansijske usluge od Australije do Indije i Njemačke upozorile su korisnike na prekide, a trgovci širom tržišta govorili su o problemima u izvršavanju transakcija. “Imamo majku svih globalnih tržišnih prekida,” rekao je jedan trgovac.

U Britaniji, sistemi za zakazivanje koje koriste ljekari bili su nedostupni, dok je Skaj Njuz, jedna od glavnih britanskih medijskih mreža, prekinuo emitovanje i izvinio se zbog nemogućnosti prenosa uživo. Fudbalski klub Mančester junajtid je na mreži X naveo da je morao da odgodi zakazano puštanje ulaznica u prodaju.

Aerodromi od Los Anđelesa do Singapura, Hong Konga, Amsterdama i Berlina prijavili su da su neki avioni morali ručno da prijavljuju putnike, što je uzrokovalo kašnjenja.

Vladine agencije su takođe bile pogođene, a ministarstva spoljnih poslova Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila su o poremećajima.

Tokom dana sve veći broj kompanija objavio je da su uspostavili normalno poslovanje. Ipak, IT eksperti razmatrali su potencijalni uticaj na sektor onoga što je jedan od njih nazvao najvećim IT kvarom ikada. “Alati za IT bezbjednost su svi dizajnirani da osiguraju da kompanije mogu da nastave sa radom u najgorem slučaju provale podataka, tako da je činjenica da je jedan od alata uzrok globalnog IT kvara nepopravljiva katastrofa,” rekao je Adžaj Uni, izvršni direktor StickmanCyber-a, jedne od najvećih kompanija za sajber bezbjednost u Australiji.

CrowdStrike, sa sjedištem u SAD-u i tržišnom vrijednošću od oko 83 milijarde dolara, je među vodećim kompanijama za sajber bezbjednost, sa više od 20.000 pretplatnika širom svijeta, navodi se na njihovom sajtu.

Njihove akcije su juče pale za 14,5 odsto odmah nakon otvaranja Vol Strita, dok su njihove konkurentske kompanije za sajber bezbjednost zabilježile rast, pri čemu je SentinelOne porastao za više od 10 odsto i Palo Alto Networks za 2,6 procenata. Microsoft je pao za skoro 1,5 odsto.