Dron UPSUL-a „pokupila“ jahta u Verigama

Dron UPSUL-a „pokupila“ jahta u Verigama

Dron kojim je ekipa Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) nadgledala i kontrolisala odvijanje pomorskog saobraćaja u Boki, imao je incident jer je niskoleteću daljinski upravljanu letjelicu „pokupila“ jedna od jahti koje su plovile tjesnacom Verige.

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je dron kojim je upravljao operater sa jednog od ovdje prisutnih plovila UPSUL-a „zabagovao“ i ostao da stacionarno lebdi na maloj visini.

Posada jedrilice-katamarana koja je plovila iz pravca Tivta prema Verigama nije na vrijeme primijetila dron i igrom nesrećnih okolnosti, „pokupila“ je jarbolom niskolebdeću letjelicu koja se pritom, uplela u dio sajli na oputi jedrilice.

Dron je ubrzo skinut sa jarbola a iz UPSUL-a su saopštili da je letjelica u incidentu pretrpjela manju štetu – lom nosača kamere i par propelera. Većinu toga UPSUL već ima kao rezervne djelove na raspolaganju, pa će dron ubrzo biti vraćen u funkciju.

Pored ovog UPSUL inače ima na raspolaganju još jedan dron.

Ministarstvo pomorstva saopštilo je juče da će kontrolu plovidbe vršiti i iz vazduha kako bi „sagledali pravo stanje i uočili prestupnike u Bokokotorskom zalivu“.

Donedavno jedinstveno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije prihvatilo inicijativu inspektora sigurnosti plovidbe i ljudi iz UPSUL-a da se na sva plovila registrovana za komercijalne svrhe – prevoz putnika bez obzira na njihovu veličlinu, moraju obevezno instalirati transponderi Automatic Identificat ion System-a (AIS), a koji konstantno šalju podatke o lokaciji, identitetu i brinu o kretanja plovila.

Takva obaveza instaliranja AIS-a već je realizovana na ribarskim plovilima upravo radi povećane kontrole gdje su, što rade i kako se na moru ponašaju privredni ribari, ali u Ministarstvu nije bilo razumijevanja za stav struke da je AIS neophodno obavezno priopisati i za sva registrovana plovila za privredne svrhe-prevoz putnika.

Upravo ova plovila, prvenstveno brzi „taksi boat“ gliseri kakvih je u Boki više od 200 prave najveće probleme brzom i neopreznmom vožnjom koja krši kako maksimalno dozvoljenu brzinu plovidbe, tako i druga pravila sigurne plovidbe na moru, a inspektori nemaju adekvatne tehnike mogućnosti da to evidentiraju i sankcionišu.

Da su AIS transponderi ugrađeni na ta plovila, operateri Pomorskog opretativno centra UPSUL-a koji su uvezani sa inspekcijom i pomorskom policijom, odmah bi znali koje plovilo, gdje i kad krši propise, pa bi sankcionisanje počinilaca i uvošenje reda na moru bilo mnogo jednostavnije i efikasnije.

Uz to UPSUL ima i dodatni problem što je zbog protivljenja dijela pripadnika Uprave policije, odnosno zvaničnih staviova Uprave za zaštitu kulurnih dobara, ta institucija već više od godinu dana onemogućena da do kraja realizuje svoj projekat unapređenje sistema za elektronski nadzor i upravljanje plovidbom (VTMIS) u zalivu Boke Kotorske, jer je onemogućena da postavi nove seniorske stanice koje bi preko AIS transpondera, radara i video kamera visioke rezolucije, imale potpuni nadzor nad akvatorijumom zaliva.

Postavljanje senzorskih stanica predviđeno je na rtu Kobila, Portonovom, Turskom rtu u Verigama i Dražin vrtu u Kotorskom zalivu, ali pripadnici policije sa graničnog prelaza Kobila ne žele da se oprema UPSUL-a montira u blizini objekta u koji oni rade jer strijepe od elektromagnetnih zračenja, dok Uprava za zaštitu kulturnih dobara navodno zbog lošeg uticaja na kulturni pejzaž Boke, problematizuje postavlljanje stanica na Turskom rtu i Dražinom vrtu u blizini Orahovca.