Četvoročlanoj porodici potrebno preko 1.900 evra mjesečno

Četvoročlanoj porodici potrebno preko 1.900 evra mjesečno

Crna Gora je najskuplja destinacija za život na Balkanu, ako se izuzmu Slovenija i Hrvatska, koje su članice Evropske unije, jer su troškovi za četvoročlanu porodicu na mjesečnom nivou procijenjeni na 1.917 evra, pokazuju podaci sa sajta „Numbeo“. Prema tom sajtu, naša država se nalazi na 85. mjestu najskupljih država na svijetu.

Dakle, kako pokazuju podaci sa ovog sajta, za normalan život prosječnoj četvoročlanoj porodici potrebno je 1.917 evra mjesečno, u šta ne spadaju troškovi eventualnog iznajmljivanja nekretnine, a cijene rente od početka sukoba između Rusije i Ukrajine porasle su za oko 40 odsto zbog priliva platežno moćnijih stanovnika tih istočnoevropskih država.

Cijena rente u našoj državi trenutno se kreće u rasponu od 350 pa do preko 1.500 eura, u zavisnosti od kvadrature, ali i od lokacije na kojoj se nekretnina nalazi.

Za život pojedinca u Crnoj Gori potrebno je oko 550 evra mjesečno, takođe ne računajući cijene iznajmljivanja nekretnine.

Minimalna potrošačka korpa kod nas premašila je 800 evra, a prosječna zarada u martu je iznosila 781 evro.

Kada je riječ o pojedinačnim troškovima života, za mjesečne režije, odnosno struju, vodu, odvoz smeća i internet potrebno je izdvojiti oko 130 evra, dok je za rekreaciju, odnosno treniranje u teretani potrebno izdvojiti između 20 i 50 evra. Izlasci u bioskop u prosjeku koštaju oko pet evra po osobi, ne računajući piće i grickalice.

Kada je riječ o izlasku u restoran, prosječna cijena jela je između pet i 12 evra, dok su cijene kafe uglavnom iznad 1,5 evra. Cijene odjeće i obuće u našoj državi takođe su znatno skočile, pa ako se izuzmu akcije koje lokalni lanci često nude, patike je gotovo nemoguće pronaći po cijeni nižoj od 55 evra, dok je za farmerke potrebno izdvojiti između 25 i 90 evra.

Koliko su cijene u Crnoj Gori odmakle u odnosu na region najbolje pokazuje podatak da su troškovi života u Srbiji niži za 7,5 odsto, dok su cijene iznajmljivanja nekretnina manje za gotovo trećinu, tačnije 27 odsto, ako se izuzme Beograd. Četvoročlanoj porodici u Srbiji na mjesečnom nivou potrebna su 1.724 evra, bez troškova iznajmljivanja stana, dok je za plaćanje računa na mjesečnom nivou potrebno izdvojiti oko 150 evra, što je za 20 evra više nego kod nas.

Za troškove rekreacije u Srbiji potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 25 evra, dok je bioskopska karta u prosjeku oko četiri i po evra. Prosječna cijena farmerica tamo je oko 60 evra, dok prosječan par patika košta oko 80 evra. Cijena patika otprilike je slična kao u Crnoj Gori, pa se i u Srbiji, mimo određenih akcija, teško mogu pronaći ispod 50 evra.

Cijena kvadrata stana u Srbiji kreće se u rasponu od 1.300 do nekoliko hiljada evra, takođe u zavisnosti od lokacije. Prosječna zarada u Srbiji iznosi oko 700 evra, a minimalna potrošačka korpa bila je oko 430 evra.

Bosna i Hercegovina (BiH) je znatno jeftinija za život od Crne Gore i Srbije, ali su tamo i plate znatno niže. Za pristojan život četvoročlane porodice u toj državi prosječno je potrebno oko 1.673 evra, dok je pojedincu potrebno oko 500 evra.

Troškovi života su za oko 12 odsto niži nego kod nas, dok je cijena rente nekretnine u zavisnosti od lokacije niža za čak 60 odsto. Prosječna zarada u BiH u februaru je iznosila oko 602 evra, dok je minimalna potrošačka korpa, odnosno, kako se tamo zove sindikalna, iznosila 1.532 evra.

Prosječna zarada u entitetu BiH je 532 evra, dok je u Republici Srpskoj 622 evra. Mjesečni troškovi za režije iznose više od 160 evra. Kvadrat stana za kupovinu košta između 1.100 i 1.600 evra.

Najjeftinija država za život u regionu je Sjeverna Makedonija, gdje je četvoročlanoj porodici za život mjesečno neophodno oko 1.500 evra. Za troškove prosječnom stanovniku ove države potrebno je čak 20 odsto manje nego u Crnoj Gori, dok su cijene iznajmljivanja stana niže kao i u BiH za 60 odsto. Prosječna zarada iznosi 537, a potrošačka korpa oko 800 evra.