Borci za ljudska prava ponovo osudili FIFA

Borci za ljudska prava ponovo osudili FIFA

FIFA je izazvala novu osudu od strane nadzornika ljudskih prava uoči nedeljnog finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Argentine, koje se poklapa sa Međunarodnim danom migranata.

Đani Infantino, predsjednik upravnog tijela svjetskog fudbala, u petak je pohvalio ono što je nazvao „najboljim svjetskim prvenstvom ikada” usred kontinuiranih kritika događaja zbog navodnog maltretiranja radnika migranata u zalivskoj državi u godinama prije nego što je izbačena prva lopta.

Različite grupe za ljudska prava, uključujući Amnesti internešenel i Human Rights Vatch, pozvale su FIFA-u da zaštiti prava radnika migranata u Kataru i da obešteti porodice svih radnika koji su možda bili povređeni ili čak ubijeni tokom izgradnje infrastrukture za turnir.

„Koliko god da je fudbal često bio dobar, turnir je koštao stotine hiljada radnika koji su platili nezakonito angažovanje, ukrali plate ili čak izgubili živote“, rekao je šef ekonomske i socijalne pravde Amnesti internešenela Stiv Kokburn rekao je za CNN.

„Još uvek čekamo da se FIFA i Katar obavežu da obezbede lek za sve koji su omogućili ovo Svetsko prvenstvo“, dodao je on.

Minki Vorden iz Human Rights Vatch-a takođe je rekla da se čini da je FIFA više zabrinuta za smirivanje nacije domaćina nego za odbranu radnika migranata na čijim je plećima izgrađen turnir.

„FIFA ima politiku ljudskih prava sa jasnim pravilima koja štite ljudska prava, ali FIFA je previše često stala na stranu svog bogatog partnera Katara protiv najugroženijih“, rekao je Vorden.

„Ovo Svetsko prvenstvo u Kataru će zaista biti zapamćeno, iz svih pogrešnih razloga: kao najskuplji sportski događaj ikada – i najsmrtonosniji.

Katar je u međuvremenu odbacio optužbe da su radnici migranti zlostavljani tokom priprema za Svetsko prvenstvo i naglasio da su uveli nove zakone o radu kako bi zaštitili prava radnika.

Oni takođe tvrde da su opšte prijavljene procijene smrtnih slučajeva i povreda radnika netačne.