Slovenci biraju predsjednika bez jasnog pobjednika na vidiku

Slovenci biraju predsjednika bez jasnog pobjednika na vidiku

Birači u Sloveniji u nedjelju su glasali za novog predsjednika zemlje Evropske unije, sa tri glavna kandidata koji vode u trci, ali se ne vidi jasan pobjednik.

Iako je predsedavanje u Sloveniji uglavnom ceremonijalno, glasanje u nedjelju se i dalje smatra testom za njenu liberalnu vladu usred velike krize koju je podstakao rat u Ukrajini.

Populistički opozicioni političar vodio je predizborne ankete, ali izgleda da niko od kandidata neće osvojiti više od polovine glasačkih listića. To znači da će drugi krug glasanja vjerovatno biti održan za tri nedjelje sa dva najbolje plasirana kandidata.

Istraživanja pokazuju da je desničarski bivši ministar spoljnih poslova Anže Logar na 30%, a slede nezavisni kandidat centra Nataša Pirc Musar sa oko 20% i socijaldemokrata Milan Brglez koji podržava vlada sa 17%.

Njih trojica su se pojavili kao favoriti među sedam kandidata. Analitičari očekuju da će Logar proći u drugi krug, ali kažu da bi njegov protivkandidat mogao biti ili Pirc Musar ili Brglez, koji su blizu jedan drugom.

Slovenačkih 1,7 miliona birača sa pravom glasa na kraju će izabrati naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora. Odslužio je dva puna petogodišnja mandata i zabranjen mu je treći mandat.

Dok je bio na vlasti, Pahor je pokušao da premosti slovenačku podjelu lijevo-desno koja je i dalje izvor političkih tenzija u tradicionalno umjerenoj i stabilnoj zemlji od 2 miliona stanovnika.

Logar, koji je služio pod desničarskim premijerom Janezom Janšom, nastojao je da se otrese populističkog imidža i predstavi se kao ujedinitelj. Logarova pobeda bi zadala udarac aktuelnoj liberalnoj vladi koja je Janšu zbacila sa vlasti pre šest meseci.

Očekuje se da će se umjereni birači okupiti u drugom krugu iza onoga ko se pojavi kao Logarov protivnik. Levičarski i liberalno orijentisani Slovenci vide Janšu kao nedemokratsku ličnost koja izaziva podele.

Ako Pirc Musar pobjedi, ona će postati prva žena predsjednica Slovenije otkako je zemlja postala nezavisna od bivše Jugoslavije 1991. godine.

Brglez, koji je član Evropskog parlamenta, ušao je u trku kasno u kampanji nakon što se prvobitni favorit vlade povukao, navodeći privatne razloge.