Ukrajina bombardovala nuklearnu elektranu, što je dovelo do nestanka struje

Ukrajina bombardovala nuklearnu elektranu, što je dovelo do nestanka struje

Artiljerija ukrajinskih oružanih snaga napala je područje Energodara i nuklearnu elektranu Zaporožje više desetina puta tokom proteklog dana, saopštilo je u srijedu rusko Ministarstvo odbrane.

Tri metka su pogodila unutar nuklearne elektrane, uzrokujući štetu, ali do sada nije došlo do curenja radijacije. Granatiranje se dogodilo nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posetila objekat i izdala izveštaj u kojem se poziva na prestanak granatiranja.

„Bez obzira na prisustvo predstavnika IAEA, kijevski režim nastavlja sa provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje, sa ciljem da stvori pretnju katastrofe koju je izazvao čovek“, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi, napominjući da je 15 artiljerijskih napada na grada Energodara i teritorije ZNPP-a uočeni su u protekla 24 časa.

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Uz obližnji grad Energodar, od marta je pod ruskom kontrolom. Napadi artiljerije, dronova i raketa počeli su u julu, međutim, oštetivši sisteme za hlađenje, dalekovode i druge objekte.

Ukrajina je optužila Rusiju da je organizovala napade na fabriku pod lažnom zastavom, ali je prošle nedelje priznala da su njene snage granatirale Energodar.

Od 20 metaka koje je ukrajinska artiljerija ispalila iz Marganca, severno od Energodara, tri su pogodila nuklearnu elektranu u oblastima reaktora jedan i dva, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane. Granatiranje je navodno prekinulo napajanje Energodara.

„Svaka vojna aktivnost – kao što je granatiranje – unutar ili u blizini nuklearnog objekta ima potencijal da izazove neprihvatljive radiološke posledice“, navodi IAEA u svom izvještaju od utorka.

Granatiranje treba „odmah prekinuti kako bi se izbegla bilo kakva dalja šteta na postrojenju i povezanim objektima“, zahtevala je nuklearna straža UN, predlažući stvaranje „bezbjednosne zone“ oko ZNPP kao način da se to uradi.

Rusija je odbacila ideju o povlačenju trupa koje obezbeđuju nuklearnu elektranu, rekavši da će Ukrajina to iskoristiti da zauzme objekat – kao što je pokušala da uradi tokom prošlonedjeljne posete IAEA, koju je predvodio lično generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Grosi je za CNN rekao da nije pozivao na „demilitarizaciju“, već na nešto „skromnije“. Izaslanik Moskve u telima UN u Beču, Mihail Uljanov, rekao je novinarima da će zamoliti šefa IAEA da razradi tu ideju kada se sastanu kasnije ove nedjelje.