Vladajuća partija Tajvana pretrpela je izborni poraz

Vladajuća partija Tajvana pretrpela je izborni poraz

Tajvanski predsednik Cai Ing-ven preuzeo je svu „odgovornost“ i povukao se sa mesta šefa vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) nakon niza izbornih poraza od opozicionih kandidata, koji su svoju kampanju usredsredili na lokalna pitanja i održavanje mira bez preterano konfrontiran sa Pekingom.

U subotu su stanovnici Tajvana izašli na birališta da biraju gradonačelnike u devet gradova, kao i članove gradskog veća i druge lokalne lidere širom ostrva. U velikom porazu od vladajuće stranke, opozicioni Kuomintang (KMT) je pobedio u ključnim gradonačelničkim trkama u glavnom gradu Tajpeju, Taojuanu i Kilungu, pored niza drugih pobeda, ostavljajući DPP kontrolu nad samo pet od 21 kancelarija lokalne samouprave, prema preliminarnim rezultatima.

„Rezultati su izneverili naša očekivanja. Ponizno prihvatamo rezultate i prihvatamo odluku naroda Tajvana“, rekla je Cai novinarima u sedištu stranke u subotu uveče, najavljujući da je podnela ostavku na mesto šefice DPP, što je i učinila nakon sličnog lošeg rezultata 2018.

Peking je pozdravio rezultate kao dokaz da narod Tajvana u velikoj meri podržava mir, stabilnost i „dobar život“, a kineska Kancelarija za poslove Tajvana obećala je da će nastaviti svoj rad na promovisanju miroljubivih odnosa i suprotstavljanju stranom mešanju i pozivima na nezavisnost Tajvana.

Uprkos uglavnom simboličnoj ostavci, Cai će ostati na čelu ostrva do kraja svog drugog mandata 2024. Pobedila je ubedljivo 2020. na obećanjima da će se suprotstaviti Pekingu, ali neće moći ponovo da se kandiduje zbog mandata granice.

Uoči subotnjeg glasanja, Cai je više puta opisao lokalne izbore kao još jednu „šansu da pokaže upornost i rešenost Tajvana međunarodne zajednice da brani slobodu i demokratiju“, i pozvao neodlučne birače da „molim da daju ovaj glas za mene, za kandidate koje preporučujem .”

Opozicioni KMT takođe je izrazio svoju posvećenost zaštiti slobode i demokratije ostrva, ali bez toliko konfrontacije sa Pekingom kao DPP.

Dok je Cai više puta pokretala pitanje „suprotstavljanja Kini i odbrane Tajvana“ tokom kampanje, opozicija, kao i kandidati njene stranke, umesto toga su se fokusirali na lokalne probleme kao što su zagađenje vazduha, saobraćajna pitanja i ostrvsko postupanje sa pandemijom Covid-19. .

Tajvan je vladao sam sobom otkako su nacionalističke snage predvođene Čang Kaj Šekom pobegle na ostrvo 1949. godine, nakon što su izgubile građanski rat od komunista. Stav Pekinga je da je Tajvan sastavni deo Kine – takozvana politika „Jedne Kine“ – i da će Kina „neizbežno biti ponovo ujedinjena“.

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije prošlog meseca uneo je protivljenje tajvanskom separatizmu u državni ustav, nakon što je kineskog lidera Si Đinpinga ponovo izabrao za treći mandat. Kineski predsednik je rekao da iako Peking traži „mirno ujedinjenje” sa ostrvom, on ne može da „obeća da će odustati od upotrebe sile” i da zadržava opciju „da preduzme sve neophodne mere”.