Danska podiže nivo uzbune zbog curenja gasa na gasovodima Severni tok

Danska podiže nivo uzbune zbog curenja gasa na gasovodima Severni tok

Danska agencija za energetiku zatražila je od Energineta, koji je odgovoran za ukupan rad danskog elektroenergetskog i gasnog sistema, da poveća nivo pripremljenosti danskog sektora električne energije i gasa nakon dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1 i jednog na Severni tok 2“, prenosi „Evropska istina“, prenosi kanal TV2.

„Puci na cevovodima su izuzetno retki i zato vidimo razlog da podignemo nivo pripravnosti kao rezultat incidenata koje smo videli u poslednja 24 sata“, rekao je direktor Danske agencije za energetiku Kristofer Becau.

Danska agencija za energetiku odlučila je da sektori električne energije i gasa treba da pređu na vanredni nivo.

Ovo je drugi najviši nivo od pet mogućih, a to znači da kompanije u sektoru moraju da obrate pažnju na bezbednost oko svojih objekata.

Sada se najavljuju konkretne mere koje kompanije u sektoru električne energije i gasa moraju da sprovedu kako bi unapredile bezbednost, na primer, objekata, zgrada i objekata.

Ministarstvo za klimu, energetiku i snabdevanje potvrdilo je da su otkrivena ukupno tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Reč je o dva curenja na „Severnom toku-1” i jednom curenju na „Severnom toku-2”.

„Kao rezultat ovih incidenata, Danska agencija za energetiku zatražila je od Energineta da poveća nivo spremnosti danskog sektora električne energije i gasa“, rekao je ministar za klimu, energiju i snabdevanje Dan Jorgensen.

Do curenja je došlo severoistočno i jugoistočno od Bornholma, respektivno. Severni tok 2 nije u funkciji, ali sadrži prirodni gas koji trenutno curi u blizini Bornholma. Severni tok-1 takođe nije u funkciji, ali sadrži gas.

Kako nijedan od gasovoda nije bio u funkciji, nijedan od incidenata trenutno nije relevantan za snabdevanje gasom Evrope i Danske, saopštila je Danska agencija za energetiku.

Dan Jorgensen kaže da su brodarstvo i avijacija u oblasti izlivanja bezbedni, a uticaji na životnu sredinu ograničeni. Istovremeno, danske vlasti su preporučile da brodovi izbegavaju zonu curenja.

Vlasti i Vlada pomno prate situaciju i stalno će obaveštavati javnost“, saopštila je agencija.

Kako je saopšteno, u noći 26. septembra, kontrolor priobalne lokacije Severni tok-2 zabeležio je oštar pad pritiska u gasovodu. O tome šta se dogodilo obaveštene su obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije.

Kasnije se saznalo da je do rasterećenja gasovoda došlo u isključivoj ekonomskoj zoni Danske.