Ford će postati partner Red Bulu u F1 od 2026

Ford će postati partner Red Bulu u F1 od 2026

Američki proizvođač automobila Ford će na predstavljanju tima u Njujorku u petak objaviti partnerstvo u motorima sa svetskim šampionom Formule 1 Red Bulom od 2026. godine, prenose mediji u Evropi.

Italijanski mediji su u četvrtak otkrili detalje nakon očiglednog kršenja embarga.

Britanski BBC je izvestio da će Ford delimično finansirati motor koji dizajnira i pravi Red Bull Povertrains u svom sedištu u Milton Kejnsu u Engleskoj.

Očekuje se da će Red Bulov sestrinski tim AlphaTauri takođe koristiti motore sa Fordovim brendom.

„Ne komentarišemo spekulacije“, rekao je portparol Forda u sedištu kompanije u Dirbornu u Mičigenu.

Formula 1 će imati novu pogonsku jedinicu od 2026. koja će koristiti 100% održiva goriva i veću električnu komponentu.

Red Bul trenutno koristi V6 turbo hibridne motore koje je napravio bivši partner Honda u Japanu, a prošle godine je prekinuo razgovore sa Porscheom.

Tim, koji ima američkog softverskog giganta za svog naslovnog sponzora, pokazaće novu livreju svog automobila na Menhetnu sa dvostrukim svetskim šampionom Holandije Maksom Verstapenom i Meksikancem Serhiom Perezom.

Bilo je sve više spekulacija o dogovoru sa Fordom, koji ima sjajan dosije kao dobavljač motora i čiji je Cosvorth DFV V8 motor dominirao 1960-ih i 70-ih godina.

Ford je prodao svoj tim brenda Jaguar Red Bulu 2004. godine, a aktuelni šampioni su još uvek smešteni u istoj fabrici u centralnoj Engleskoj.

Plavi oval se poslednji put pojavio u Formuli 1 sa Jordanom 2004. godine.

Očekivano saopštenje dolazi nakon što su se rival Dženeral motors i njihov brend Cadillac udružili sa Andretti Autosportom koji žele da uđu u Formulu 1 kao 11. tim.

Upravno tijelo Formule 1 u četvrtak je zvanično započelo proces koji bi mogao da dovede do ulaska novih timova u šampionat od 2025. godine.