Šef EU: Novi gasovod Grčka-Bugarska „znači sloboda“

Šef EU: Novi gasovod Grčka-Bugarska „znači sloboda“

Predsednik izvršnog ogranka Evropske unije otputovao je u subotu u Bugarsku na otvaranje veze za prirodni gas između te zemlje i Grčke, naglašavajući rešenost EU da prestane da se oslanja na ruski uvoz energije.

Govoreći na ceremoniji u Sofiji, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je naftovod kao važan doprinos ograničavanju mogućnosti Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte za ucenjivanje ili kažnjavanje EU.

„Ovaj gasovod menja situaciju energetske bezbednosti za Evropu. Ovaj projekat znači slobodu“, rekla je fon der Lajen publici u kojoj su bili šefovi država i vlada iz regiona.

Evropska komisija je izdvojila skoro 250 miliona evra za finansiranje projekta, rekla je fon der Lajen.

Značaj gasovoda Interkonektor Grčka-Bugarska, koji je završen u julu, značajno je porastao nakon što je Moskva odlučila da svoje isporuke prirodnog gasa pretvori u političko oružje.

Krajem aprila Rusija je prekinula isporuke gasa Bugarskoj nakon što je odbila zahtev Moskve da plati isporuke u rubljama, ruskoj valuti. Odnosi između dva bivša saveznika iz sovjetskog bloka su poremećeni poslednjih meseci, a prošlog meseca Bugarska je naredila proterivanje 70 ruskih diplomata, što je izazvalo ljutiti odgovor Moskve.

„Ljudi u Bugarskoj i širom Evrope osećaju posledice ruskog rata. Ali zahvaljujući ovakvim projektima, Evropa će imati dovoljno gasa za zimu“, rekla je fon der Lajen. „Evropa ima sve što je potrebno da se oslobodi naše zavisnosti od Rusije. To je stvar političke volje.

Vodovod dužine 182 kilometra (115 milja) ide od severoistočnog grčkog grada Komotinija, gde se povezuje sa Transjadranskim gasovodom, do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj. Planovi predviđaju početni kapacitet od 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a mogućnost budućeg proširenja na 5 milijardi kubnih metara gasa.

Bugarski izvršni direktor projekta Teodora Georgieva rekla je da će naftovod pomoći u snabdevanju drugih zemalja jugoistočne Evrope.

„Imamo priliku da snabdevamo gasom Zapadni Balkan, da obezbedimo snabdevanje Moldavijom i Ukrajinom“, rekla je Georgijeva.