Vuković Kuč tražila da se Mandić izjasni o izjavi Kovačevića; Mandić: Izvinili smo se i za ono što nije rečeno

Vuković Kuč tražila da se Mandić izjasni o izjavi Kovačevića; Mandić: Izvinili smo se i za ono što nije rečeno

Poslanici crnogorskog parlamenta danas su minutom ćutanja odali počast preminulom crnogorskom reprezentativcu Matiji Šarkiću.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da za Matijom ne tuguje samo Crna Gora, već i Belgija, Engleska i na svim meridijanima gdje se prati fudbal.

Poslanici će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Zasijedanje parlamenta nastavljeno je polemikom vezanom za nedavnu izjavu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

Zahtijevamo da se Andrija Mandić izjasni o izjavi Marka Kovačevića i da se izjasni o izgovorenom fašizmu, kazala je Aleksandra Vuković Kuč , poslanica DPS-a.

“Ovo u Vašem prisustvu moramo izvesti na čistac. Zahtijevamo da se predsjednik NSD-a izjasni o stavu ‘najtalentovanijeg političara svoje partije’, kako je rekao. Mandić treba da se izvini za fašizam svoga partijskog druga. Drugo očekujemo da se na licu mjesta u prisustvu Kovačevića izjasne oni koji su dali partijska saopštenja a koji podržavaju njegovu vlast u Nikšiću a to su Demokrate i URA”, naglasila je ona.

Kazala je da ovo nije prvi ovakav Kovačević gest.

Mandić je kazao da je Kovačević najdarovitiji političar njegove generacije u Crnoj Gori.

“Naša stranka se izvinila i za ono što nije rečeno. Ne spočitavajte čovjeku što nije rekao”, poručio je Mandić.

On je kazao da eskpresnijeg reagovanja policije i tužilaštva nije bilo nego u ovom slučaju.

Vuković Kuč kaže da Mandić podnosi kukavička jaja i javnosti i medijima.

“Vi hoćete Vojvodu Mirka da izmjestite iz Podgorice”, kazala je ona.

Skupština je danas nakon početke žustre rasprave usvojila izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore smanjuje se kriterijum za izbor direktora Radio Televizije Crne Gore sa važećih deset na pet godina radnog iskustva.

Milatović je vratio Skupštini taj zakon na ponovno odlučivanje navodeći da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine.

Milatović je ocijenio da je to rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrđeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine.

Skupština je početkom juna usvojia 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Milatović je nakon toga donio ukaze o proglašenju deset IBAR zakona, dok je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o nacionalnom javnom emiteru vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.