Spajić: Sudski vještaci su vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presud

Spajić: Sudski vještaci su vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presud

Nalazi sudskih vještaka igraju izuetno važnu ulogu u donošenju presuda i zato je neophodno raditi na unapređenju kvaliteta rada i statusa strukovnog udruženja, istaknuto je na sastanku koji je predsjednik Vlade Milojko Spajić imao sa delegacijom Udruženja sudskih vještaka Crne Gore na čelu sa predsjednikom Markom Lakićem i saradnicima tog strukovnog udruženja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

„Da bi se donijele prave odluke u svim sferama društva, moramo znati što je istina i imati prave informacije. U tom smislu sudski vještaci su vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presuda“, kazao je Spajić.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo riječi o statusu vještaka i preprekama sa kojima se susrijeću u radu, te da je istaknuta važnost i u rješavanju statusa vještaka tokom kreiranja strategije za sveobuhvatnu reformu pravosuđa.

„U razgovoru je konstatovano da je neophodno i dalje raditi na unapređenju sistema odgovornosti i poboljšanja kontrole kvaliteta rada sudskih vještaka, takođe i sprovoditi aktivnu i kontinuiranu edukaciju. Istaknuto je da postoji prostor za poboljšanje statusa vještaka.

Zaključeno je da bi Crna Gora uspješno zaokružila pregovaračka poglavlja 23 i 24 važnu ulogu imaće i kvalitetan, profesionalan rad vještaka. Zato je važno da Udruženje sudskih vještaka aktivno učestvuje u radu na izmjenama Zakona o sudskim vještacima, kojim će se omogućiti jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti vještaka, te usklađivanje svih segmenata rada sa evropskim standardima“, zaključuje se u saopštenju.