Boris Džonson se bori da dobije podršku za povratak

Boris Džonson se bori da dobije podršku za povratak

Boris Džonson se u nedelju borio da dobije dovoljno podrške da se vrati kao britanski premijer nakon što su se istaknute ličnosti desnog krila Konzervativne partije udružile oko čoveka koji je nekada bio optužen da ga je izdao, Rišija. Sunak.

Džonson je bio premijer od 2019. do 2022. dok nije bio primoran da podnese ostavku zbog niza skandala. Nekadašnji podržavaoci ga sada pozivaju da ne učestvuje u trci da zamjeni svoju nasjlednicu Liz Trus, koja je trajala samo šest nedjelja na funkciji.

Džonson se i dalje suočava sa istragom o tome da li je obmanuo parlament kada je poslednji put bio na vlasti, a nekoliko bivših pristalica je reklo da bi to garantovalo povratak u stalno stanje drame koje je pratilo njegovu prethodnu premijersku funkciju.

„Ovo nije vrijeme za Borisov stil“, rekao je za Skaj njuz Stiv Bejker, uticajni poslanik sa desne strane stranke. „Bojim se da je problem zbog glasanja za privilegije, Boris bi bio zagarantovana katastrofa.

Britanija je gurnuta u novu političku krizu nakon što je Trus bio primoran da se povuče zbog ekonomske politike koja je izazvala previranja na finansijskim tržištima, povećavajući troškove pozajmljivanja i stope na hipoteke u vreme porasta računa za energiju i hranu.

To je otvorilo put novom lideru, sa Sunakom, bivšim ministrom finansija, Džonsonom i bivšom ministarkom odbrane Peni Mordaunt koji se bore da dobiju podršku 100 poslanika da uđu na glasanje u ponedeljak kako bi postali sledeći premijer.

Izgledi za još jedno premijersko mjesto Džonsona su polarizirajuće pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podeljena nakon što je ispratila četiri premijera u šest godina.

Za neke konzervativne zakonodavce, Džonson je pobednik glasova, sposoban da se dopadne širom zemlje svojim imidžom slavne ličnosti i markom energičnog optimizma. Za druge je on toksična figura koja bi se borila da ujedini stranku i tako bi mogla potkopati napore da se izgradi stabilno rukovodstvo za smirivanje potresenih finansijskih tržišta.

Sunak je daleko ispred u trci da obezbedi podršku poslanika, a Bi-Bi-Si je dao njegovu podršku na 129 deklaracija, a Džonson na 53.

Prvi put je došao u nacionalnu pažnju kada je sa 39 godina postao ministar finansija pod Džonsonom baš kada je pandemija COVID-19 stigla u Britaniju, razvijajući šemu za odsustvo za podršku milionima ljudi kroz višestruka zatvaranja.

On je i dalje duboko nepopularan među velikim delovima članstva stranke, međutim, nakon što je napustio Džonsonovu vladu u julu, pomažući da se pokrene pobuna koja ga je srušila.

Kris Hiton-Haris, ministar za Severnu Irsku, rekao je da je Džonson imao dovoljno pristalica da uđe na glasanje u ponedeljak. „Imamo brojke“, rekao je za Skaj njuz. „To nije problem.“

Džonsonu je dat podsticaj u nedelju kada ga je Nadim Zahavi, koji je nakratko bio ministar finansija ranije ove godine, podržao da se vrati u Dauning strit.

„Kada sam bio kancelar, video sam pregled kako će izgledati Boris 2.0“, rekao je on na Tviteru. „Bio je skrušen i iskren u vezi sa svojim greškama. Iz tih grešaka je naučio kako može bolje da vodi broj 10 i zemlju.

„Sa jedinstvenim timom iza sebe, on je taj koji će nas voditi do pobede i prosperiteta.

Prema izveštajima, Džonson i Sunak su se sastali u subotu uveče. Politički urednik Tajmsa rekao je da nisu postigli nikakav dogovor i da je Džonson rekao svojim pristalicama u nedelju ujutro da želi da formira novu vladu.

Mordaunt, uz deklarisanu podršku 23 poslanika, rekla je da je uverena u napredak koji postiže i da je veoma u trci za pobedu. Ona je rekla da je izveštaj o kojem je razgovarala o povlačenju sa Džonsonom u zamenu za obećanje posla „potpuno lažan“.

Prema pravilima, ako samo jedan kandidat u ponedeljak pređe prag od 100 poslanika, biće proglašen za premijera. Ako više od jednog pređe prepreku, suočiće se sa glasanjem od oko 170.000 prijavljenih članova Konzervativne stranke, a pobjednik je objavljen u petak.