Američka i britanska vojska bombardovale Hute u Jemenu

Američka i britanska vojska bombardovale Hute u Jemenu

Američke i britanske snage izvele su novu rundu napada na mete Huta u Jemenu, dok ova oružana grupa povezana s Iranom nastavlja gađati komercijalne brodove u Crvenom moru.

Husi, koji kontrolišu veći dio Jemena, od novembra su napali desetke brodova na glavnom plovnom putu, ometajući međunarodnu pomorsku trgovinu i izazivajući zabrinutost zbog utjecaja na globalnu ekonomiju.

U ponedjeljak su SAD i Velika Britanija saopštili da su izveli osam napada, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, a zvaničnici su rekli za AP da su korišteni borbeni avioni i rakete “tomahavk” lansirane sa ratnih brodova i podmornica da bi uništili mjesta za skladištenje raketa i lansere Huta, prenosi Tanjug.

“Ovi precizni napadi imaju za cilj poremetiti i degradirati sposobnosti koje Huti koriste za prijetnju globalnoj trgovini i životima nevinih pomoraca”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Husi kažu da su njihovi napadi odgovor na izraelski rat u Gazi i da tako pokazuju svoju podršku Palestincima.

Naoružana grupa je izvela više od 30 napada na međunarodne brodove od sredine novembra, prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Navodi se da su napadi na lokacije Huta izvedeni kako bi se grupa držala “odgovornom za svoje ilegalne i neopravdane napade na pomorce i komercijalne brodove”, kao i da “deeskaliraju tenzije i povrate stabilnost u Crvenom moru”.

Napadi u ponedjeljak uslijedili su nakon što su Huti tvrdili da su izveli uspješan napad na američki vojni teretni brod Ocean Jazz u Adenskom zaljevu.

Centralna komanda američkih pomorskih snaga demantovala je te tvrdnje kao “očigledno lažne” i rekla da je “održavala stalnu komunikaciju sa M/V Ocean Jazz tokom svog sigurnog tranzita”.

Husi nisu rekli kada ili tačno gdje se napad dogodio, niti da li je pričinjena bilo kakva šteta.

“Oružane snage Jemena potvrđuju da je odmazda na američke i britanske napade neizbježna i da svaka nova agresija neće proći nekažnjeno”, navodi se u saopštenju grupe.

Britanska kompanija za pomorsku bezbjednost Ambrey kaže da je brod, za koje Huti kažu da su napali, imao ugovor sa američkom vojskom.

Vojske SAD i Velike Britanije pokrenule su napade na snage Huta 11. januara, dan nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija “najoštrije” osudilo napade pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru i zatražilo da oni prestanu.

Huti su počeli gađati trgovačke brodove 19. novembra kada su zarobili brod Galaxy Leader pod japanskom upravomi odveli ga u luku Hodeidah. Multinacionalna 25-člana posada broda, od kojih su mnogi sa Filipina, se od tada tu i zadržava.

Jemenska grupa kaže da su napadi na Crvenom moru dio njihove podrške Palestincima koje su napale izraelske snage u Gazi prije više od tri mjeseca.

U Pojasu Gaze dosad je ubijeno više od 25.000 ljudi, prema podacima palestinskih zvaničnika.

Izrael je započeo svoj napad na Gazu nakon što su borci oružane grupe Hamas izveli iznenadni napad na južni Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 1.139 ljudi, prema bilansu Al Džazire na temelju službene izraelske statistike. Još 240 ljudi je zarobljeno tokom napada.

Do sada je aktivnost Huta bila koncentrisana u uskom moreuzu Bab el-Mandeb, koji povezuje Adenski zaljev sa Crvenim morem. Približno 50 brodova dnevno plovi kroz ovaj moreuz, krećući se prema i od Sueckog kanala – ključne prolazne tačke za globalnu pomorsku trgovinu.

Neke od najvećih svjetskih brodarskih kompanija obustavile su operacije u regiji, umjesto toga šaljući svoje brodove dužom rutom oko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici, usporavajući trgovinu između Azije i Evrope.