Abazović: Da se objave svi dokumenti MUP-a od prije 2000. godine

Abazović: Da se objave svi dokumenti MUP-a od prije 2000. godine

Nastavak 40. sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu započet je oko 10 časova. Sjednici prisustvuju i predsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Prisutni su i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, načelnik specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, doskorašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin, v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora, ministar pravde Marko Kovač.

Ministar Adžić je poručio da mu je drago da je ova tema u fokusu javnosti već nekoliko mjeseci.

„To pokazuje da su građani shvatili da bez borbe protiv mafije i organizovanog kriminala ne možemo ostvariti ono što je naš krajnji cilj, a to je bolji standard građana i ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Moramo svi da pružimo dodatni doprinos, i ovo vidim kao dio toga. Stanje u sektoru bezbjednosti je značajno bolje nego što je to bilo prije godinu, dvije ili više. Kao institucija smo udarili na i razbili sve organizovane kriminalne grupe i da danas sve one funkcionišu mnogo slabije i sa mnogo manjim kapacitetima. Sada se pokušava stvoriti slika da je bezbjednost građana bila na višem nivou kada se o kriminalnim strukturama koje su bile u našim institucijama nije ništa znalo. Kao da je bilo bolje za građane kad nijesu znali ništa o tome, što nije tako“, rekao je Adžić, koji je kazao da preko 200 osoba iz organizovanih kriminalnih grupa manje sada imamo na slobodi.

Adžić je iiznio ocjenu da Specijalno državno tužilaštvo neselektivno radi svoje aktivnosti, što je, po njemu, možda i jedini razlog što imamo više procesuiranih lica koja su možda kasnije stupila u kriminalne aktivnosti.

„U ranijem periodu i država i sve aktivnosti su bile uključene i služile da se određene kiminalne aktivnosti uvele u legalne okvire i da nije bilo volje da se ta lica procesuiraju, što nakon 30. avgusta 2020. nije slučaj“, dodao je Adžić.

Abazović je rekao da je mala vjerovatnoća i da sumnja da će se u arhivi MUP-a naći dokumentacija o tome.

„Što se tiče podataka za „Sedmu upravu“, ti podaci ne postoje u Agenciji za nacionalnu bezbjednost za period prije 2000. godine. Tu nijesmo završili, jer bi ti podaci trebali da budu u arhivi MUP-a, jer je današnja Agencija tada djelovala u okviru MUP-a. To sam saopštio jutros ministru unutrašnjih poslova i moj je stav da svi dokumenti od prije 2000. godine treba da se objave. Moj je stav da je „duvanska mafija“ ubila većinu ljudi za koju nijesu rasvijetljena ubistva. Mislim i za Belog Raspopovića, i Duška Jovanovića i za Žugića, da ih je ubila „duvanska mafija“. Pitanje je koliko su naše institucije spremne da to riješe“, rekao je on.

„Neka MUP sada vidi ima li toga u arhivi. Sve prije 2000. godine i poslije 2000. godine, neka se otvori, što se mene lično tiče. Potpuno je nepotrebno da se ta dokumentacija krije od javnosti. I da napomenem, protiv toga sam da se targetiraju ljude koji sada pokrivaju neke funkcije. Vidjećemo hoće li biti Čumeta i drugih, ako ne, biće nekih Čumeta iz Crne Gore, u to nemam dileme“, rekao je Abazović.