Vlasništvo Elona Maska na Tviteru počinje otpuštanjem, izjavljuje da je „ptica oslobođena“

Vlasništvo Elona Maska na Tviteru počinje otpuštanjem, izjavljuje da je „ptica oslobođena“

Ilon Mask je u četvrtak postao vlasnik Tvitera (TVTR.N), otpuštajući najviše rukovodioce i dajući malo jasnoće o tome kako će postići visoke ambicije koje je izneo za uticajnu platformu društvenih medija.

„Ptica je oslobođena“, tvitovao je on, pozivajući se na Tviterov logo ptica u očiglednom klimanju na svoju želju da vidi da kompanija ima manje ograničenja u sadržaju koji može da se postavlja.

Generalni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Inc (TSLA.O) je, međutim, takođe rekao da želi da spreči da platforma postane eho komora za mržnju i podele.

Drugi ciljevi uključuju želju da se „porazi“ spam botovi na Tviteru i da se algoritmi koji određuju kako se sadržaj predstavlja svojim korisnicima učini javno dostupnim.

Ipak, Musk nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Rekao je da planira da otpusti radna mesta, ostavljajući oko 7.500 zaposlenih na Tviteru da brinu o svojoj budućnosti. Takođe je u četvrtak rekao da nije kupio Tviter da bi zaradio više novca, već da bi „pokušao da pomogne čovečanstvu koje volim“.

Musk je otpustio glavnog izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravne poslove i politiku Vijaia Gaddea, prema ljudima koji su upoznati sa tim. Optužio ih je da su doveli u zabludu njega i Tviter investitore zbog broja lažnih naloga na platformi društvenih medija.

Agraval i Sigal su bili u sedištu Tvitera u San Francisku kada je dogovor zatvoren i ispraćeni su, dodali su izvori.

Tviter, Mask i rukovodioci nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Pre nego što je zatvorio akviziciju vrednu 44 milijarde dolara, i nikada se nije plašio da se prepusti teatralnosti, Mask je u sredu ušao u sedište Tvitera sa velikim osmehom i noseći porcelanski sudoper, nakon čega je tvitovao „neka to uđe“. Promenio je svoj opis na svom Tviter profilu u „Glavni Tvit“.

Takođe je pokušao da smiri strahove među zaposlenima da će uslediti velika otpuštanja i uverio oglašivače da njegove prethodne kritike Tviterovih pravila o moderiranju sadržaja neće štetiti njegovoj privlačnosti.

„Tviter očigledno ne može da postane slobodan za sve pakao, gde se bilo šta može reći bez posledica!“ Mask je rekao u otvorenom pismu oglašivačima u četvrtak.

U znak izazova koje treba rešiti, bolivudska glumica Kangana Ranaut, kojoj je prošle godine zabranjen pristup Tviteru zbog kršenja pravila o ponašanju mržnje i uvredljivom ponašanju, pozdravila je Maskovo preuzimanje vlasti na Instagramu i podelila zahteve fanova da joj se nalog vrati.

Musk je u maju takođe rekao da će poništiti zabranu Donaldu Trampu, koji je uklonjen nakon napada na američki Kapitol, iako je bivši američki predsednik rekao da se neće vratiti na platformu. Umesto toga, pokrenuo je sopstvenu aplikaciju za društvene medije, Truth Social.

Trampov predstavnik nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Musk je takođe ukazao da vidi Tviter kao osnovu za kreiranje „super aplikacije“ koja nudi sve, od transfera novca do kupovine i vožnje.

Ali Tviter se bori da angažuje svoje najaktivnije korisnike koji su od vitalnog značaja za poslovanje. Ovi „teški tvitovi“ čine manje od 10% ukupnih mesečnih korisnika, ali generišu 90% svih tvitova i polovinu globalnog prihoda.

Dogovor je kulminacija izuzetne sage, pune preokreta, koja je posijala sumnju u to da li će Musk završiti posao. Počelo je 4. aprila, kada je Musk otkrio 9,2% udela u kompaniji, čime je postao njen najveći akcionar.

Najbogatija osoba na svijetu je tada pristala da se pridruži odboru Tvitera, da bi u poslednjem trenutku odustala i ponudila da kupi kompaniju za 54,20 dolara po akciji, što je ponuda koju Tviter nije bio siguran da li da protumači kao još jednu od Maskovih šala o kanabisu.

Maskova ponuda je bila stvarna, i tokom samo jednog vikenda kasnije u aprilu, dve strane su postigle dogovor po ceni koju je on predložio. Ovo se dogodilo a da Musk nije izvršio bilo kakvu dužnu proveru poverljivih informacija kompanije, kao što je uobičajeno u akviziciji.

U nedeljama koje su usledile, Musk se predomislio. On se javno požalio da veruje da su Tviter nalozi za neželjenu poštu znatno veći od Tviterove procene, objavljene u regulatornim podnescima, za manje od 5% njegovih dnevnih aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti. Njegovi advokati su tada optužili Tviter da nije udovoljio njegovim zahtevima za informacijama o toj temi.

Neprijatnost je dovela do toga da je Musk 8. jula obavestio Tviter da prekida njihov ugovor na osnovu toga što ga je Tviter obmanuo o botovima i da nije sarađivao s njim. Četiri dana kasnije, Tviter je tužio Maska u Delaveru, gde je kompanija osnovana, kako bi ga primorao da završi posao.

Do tada su akcije kompanija društvenih medija i šireg tržišta akcija potonule zbog zabrinutosti da će povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi, u cilju borbe protiv inflacije, gurnuti američku ekonomiju u recesiju. Tviter je optužio Maska za kajanje kupca, tvrdeći da je želeo da izađe iz posla jer je mislio da je preplatio.

Većina pravnih analitičara kaže da Tviter ima najjače argumente i da će verovatno pobediti na sudu. Njihov stav se nije promenio čak ni nakon što je bivši šef bezbednosti Tvitera Peiter Zatko u avgustu istupio kao uzbunjivač i naveo da kompanija nije otkrila slabosti u svojoj bezbednosti i privatnosti podataka.

4. oktobra, baš kada su advokati Tvitera trebali da smene Maska pre početka njihovog suđenja kasnije u toku meseca, on je napravio još jedan zaokret i ponudio da završi posao kao što je obećao. Uspeo je to da uradi, samo jedan dan pre roka 28. oktobra koji je sudija Delavera dao da izbegne odlazak na suđenje.

Akcije Tvitera završile su trgovinu u četvrtak u Njujorku za 0,3% na 53,86 dolara, što je mali popust na cenu od 54,20 dolara po akciji. Akcije će biti uklonjene sa njujorške berze u petak.