Cijene nafte su stabilne jer su brige o recesiji nadoknadile pad američkih akcija

Cijene nafte su stabilne jer su brige o recesiji nadoknadile pad američkih akcija

Cijene nafte su se malo promijenile u četvrtak jer su se investitori borili sa opadanjem zaliha u Sjedinjenim Državama, povećanjem proizvodnje iz Rusije i zabrinutošću zbog potencijalne globalne recesije.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 10 centi, ili 0,1%, na 93,75 dolara za barel do 03:47 GMT. Fjučersi američke sirove nafte su ojačali za 10 centi, ili 0,1%, na 88,21 dolara za barel.

Cijene su porasle za više od 1% tokom prethodne sesije, iako je Brent dotaknuo najniži nivo od februara.

Fjučersi su pali u poslednjih nekoliko meseci, pošto su investitori proučavali ekonomske podatke koji su podstakli zabrinutost o potencijalnoj recesiji koja bi mogla da utiče na potražnju za energijom.

Britanska inflacija potrošačkih cena je u julu skočila na 10,1%, što je najviši nivo od februara 1982. godine, pojačavajući pritisak na domaćinstva.

Tržište nafte ostaje u višegodišnjem ciklusu zaoštravanja, rekao je Majk Tran iz RBC Capitala, dodajući da su investitori u potrazi za kratkoročnim katalizatorima rasta.

„Strahovi od recesije su dobro poznati, ali bikovski katalizatori kao što su povratak Kine ili degradacija snabdevanja iz Rusije ostaju neuhvatljivi“, dodao je on.

Kineska proizvodnja rafinerije ostala je slaba u julu jer su stroga ograničenja u vezi sa COVID-19 i kontrola izvoza goriva obuzdali proizvodnju.

U pogledu ponude, Rusija je počela postepeno da povećava proizvodnju nafte nakon ograničenja vezanih za sankcije i pošto su azijski kupci povećali kupovinu, što je dovelo do toga da Moskva poveća svoje prognoze za proizvodnju i izvoz do kraja 2025. godine, pokazao je dokument ministarstva ekonomije koji je pregledao Rojters.

Očekuje se da će zarada Rusije od izvoza energije ove godine porasti za 38 odsto, delom zbog većeg obima izvoza nafte, prema dokumentu, u znaku da snabdevanje iz zemlje nije uticalo na onoliko koliko su tržišta prvobitno očekivala.

Zalihe sirove nafte u SAD (USOILC=ECI) pale su za 7,1 milion barela u sedmici do 12. avgusta, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije (EIA), u odnosu na očekivanja za pad od 275.000 barela, pošto je izvoz dostigao 5 miliona barela dnevno, najveći zabeležen.

Izvoz sirove nafte Saudijske Arabije porastao je u junu, dok je proizvodnja porasla na više od dvogodišnjeg maksimuma, pokazali su u srijedu podaci Inicijative zajedničkih organizacija podataka (JODI).

U međuvremenu, tržište čeka razvoj događaja iz pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama, što bi na kraju moglo dovesti do povećanja iranskog izvoza nafte.

Izvoz iranske sirove nafte mogao bi da poraste treći mesec zaredom u avgustu, podstaknut kineskom potražnjom kako ruska nafta postaje sve skuplja, kažu kompanije koje prate tokove.