Evrostat: Industrijska proizvodnja u evrozoni i dalje pada

Evrostat: Industrijska proizvodnja u evrozoni i dalje pada

Industrijska proizvodnja u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj procjeni, u junu pala za 3,9 odsto međugodišnje i za 0,1 odsto u odnosu na maj, objavio je danas Evrostat. U Evropskoj uniji je industrijska proizvodnja u junu pala za 3,2 odsto međugodišnje, dok se na mjesečnom nivou nije promjenila.

Na godišnjem nivou je proizvodnja intermedijarnih proizvoda u Evropskoj uniji pala za 1,2 odsto međugodišnje u junu, kao i proizvodnja kapitalnih dobara 7,1 odsto i trajnih potrošačkih dobara dva odsto, dok je porasla proizvodnja energije za 2,6 odsto i netrajnih potrošačkih dobara 0,9 odsto.

Najveći godišnji rast industrijske proizvodnje među članicama Evropske unije je zabiljeležen u Grčkoj i iznosi 9,5 odsto, na Kipru 8,8 odsto i Malti 6,3 odsto a najveći pad u Irskoj 17,4 odsto, Hrvatskoj 8,3 odsto i Letoniji 5,5 odsto.

Na mjesečnom nivou je proizvodnja intermedijarnih proizvoda u Evropskoj uniji porasla za 0,7 odsto u odnosu na maj, kao i proizvodnja kapitalnih dobara 0,9 odsto, trajnih potrošačkih dobara 3,2 odsto, energije 1,4 odsto, dok je proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara pala za dva odsto.

Najveći mjesečni rast proizvodnje je registrovan u Rumuniji četiri odsto, Finskoj 3,6 odsto i Slovačkoj 2,1 odsto, a najveći mjesečni pad u Irskoj 7,8 odsto, Belgiji 6,5 odsto, Hrvatskoj i Portugaliji po 3,7 odsto.