Tivat: U četvrtak promocija romana „Dignuto sidro“

Tivat: U četvrtak promocija romana „Dignuto sidro“

Predstavljanje romana „Dignuto sidro“ beogradske spisateljice Rastislave Šejić i dokumentarnog filma o romanu, biće priređeno u JU Muzej i Galerija Tivat u četvrtak 29. juna, sa početkom u 21 čas.

Roman „Dignuto sidro“ Rastislave Šejić, objavljen u izdanju beogradskog Korneta, privukao je veliku pažnju srpske javnosti, a po prvi put će biti predstavljen crnogorskoj javnosti u đardinu JU Muzej i Galerija Tivat, kao dio pratećih programa velike retrospektivne izložbe tivatskog akademskog slikara Zorana Mujbegovića „Pozornica snova“.

Roman će biti predstavljen kratkim polusatnim dokumentarnim filmom, koji je u cjelosti snimljen na različitim lokacijama u Boki Kotorskoj, a u kome učestvuju brojni Bokelji, kao i profesionalni glumci koji interpretiraju odlomke romana.

Nakon projekcije filma razgovor sa autorkom će voditi akademski slikar Zoran Mujbegović, koji je o romanu iznio sljedeće mišljenje:

“Roman Rastislave Šejić “Dignuto sidro” je za mene svojevrsni Orijent Ekspres dvadesetprvog vijeka. Na tom putovanju od grada do grada u luksuznim vagonima vlada prijatna staromodno nostalgična atmosfera ispunjena čudnim ušuškanim mirisima. Ličnosti romana svako malo izlaze i ulaze na stanicama u Beču, Budimpešti, Ženevi, Parizu, jer za Rastislavu na ovoj pruzi ne postoje usputne stanice/stranice. Ličnosti romana, mada svako od njih pokupi svoj prtljag, digne sidro i izađe na svojoj stanici se kad tad srijeću i razmjenjuju rukopise, pretaču emocije. Preporučujem ovu knjigu za čitanje i onima koji su podigli svoje sidro, kao i onima koji su svoje sidro negdje izgubili ili ga nisu ni imali. Poslije čitanja ovog romana možda i saznamo gdje je naše sidro, kuda plovi naš brod i koje su naše ulazne i izlazne stanice u današnjem vozu našeg Orijent Ekspresa.“

Autorka Rastislava Šejić presrećna je što će imati priliku da svoj roman predstavi bokeškoj publici.

„Moja vezanost za Boku je životna i iskrena, kao i bistro more na Bjelilima u kome sam naučila da plivam. Podrška koju su nam pružili divni ljudi i glumci iz Boke tokom snimanja filma, njihovo razumijevanje i tumačenje odlomaka romana, je meni bilo dragocjeno iskustvo otvorenosti duha ovog prostora, jedne radoznalosti koja donosi društveni razvoj. Obradovao me Zoranov poziv da u okviru proslave pola vijeka njegovog izuzetnog slikarskog rada moj roman bude predstavljen čitaocima u Tivtu, da se i meni pruža prilika da stupim na „Pozornicu snova“ u muzeju grada. Tivat i inače jeste jedno od mjesta djelova radnje romana „Dignuto sidro“. Iako su knjigu pročitale već stotine čitalaca, iako mi stižu najljepše reakcije u pismima i porukama, ništa ne može da zamijeni direktan kontakt sa knjigoljupcima.“

Direktorica JU Muzeja i Galerije Tivat Danijela Đukić prokomentarisala je književni događaj u đardinu institucije koju vodi.

„Sinergija umjetnosti koju je Boki donijela tekuća izložba „Pozornica snova“ akademskog slikara Zorana Mujbegovića je na radost Tivćana, uopšte Boke, pokazala i dokazala moju tezu da nema granica za ljepotu, za umjetničku vrijednost. Da je stvaralaštvo živo i da je naša publika žedna drugačijih događaja. Istakla bih i sjajnu saradnju sa drugim institucijama kulture u našem gradu, koje su sve pokazale izvanrednu spremnost na saradnju. Da parafraziram naslov romana Rastislave Šejić, osjećam da smo s početkom ove sezone „digli sidro“ i krenuli u ozbiljnu zajedničku plovidbu.“- zaključila je Đukić.

Organizatori predstavljanja romana su JU Muzej i Galerija Tivat i Udruženje „Šta hoćeš“ iz Beograda.