Prvi put otvoren grob majke Svetog Vasilija Ostroškog

Prvi put otvoren grob majke Svetog Vasilija Ostroškog

Pravoslavni vjerni narod Hercegovine, kao i hodočasnici iz svih krajeva, sjutra će u Mrkonjićima kod Trebinja, po prvi put moći da celivaju mošti Anastasije Ane Jovanović, majke Svetog Vasilija Ostroškog u Manastiru posvećenom svetitelju.

One će biti svečano iznešene, u drvenom kivotu, daru bratstva Manastira Ostrog, sjutra poslije praznične liturgije.

Otkada je u 17. vijeku sahranjena negdje kod stare Crkve Svetog Nikole u Mrkonjićima, nije se tačno znalo gdje je njeno grobno mjesto.

Sve do 1938. godine, kada su mještani pronašli spomenik koji je nedvosmisleno potvrdio da je to grob svečeve majke.

Gotovo tri decenije kasnije, 1966. godine, vjernici iz Popova polja i okoline podigli su joj, na istom mjestu, novi spomenik, ali nikada do sada grobnica nije otvarana.

Prvi put, uz stručni nadzor arheologa, ljekara i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, grobnica Ane Jovanović je nedavno otvorena i pronađene su njene mošti (obretenje moštiju), prenose „Novosti“.

– Otkriven je čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje – navodi se u saopštenju Eparhije i dodaje se i da je skelet, uvijen u bijelo platno, uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pjesama i vaskršnjih tropara, u svečanoj litiji prenesen do stotinak metara udaljenog manastirskog hrama u Mrkonjićima.

Otvaranje grobnice Ane Jovanović najavio je početkom marta 2020. blaženopočivši vladika Atanasije (Jevtić), a povodom 350 godina od upokojenja Vasilija Ostroškog.

Epidemija kovida 19 odložila je ovu namjeru i ona je obavljena početkom maja, u susret 12. maju, danu kada vjernici slave jednog od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu.