Abazović: Ja sam javio ambasadorki u Savjetu Evrope da glasa za prijem Kosova

Abazović: Ja sam javio ambasadorki u Savjetu Evrope da glasa za prijem Kosova

Ja sam javio ambasadorki u Savjetu Evrope da glasa za prijem Kosova u tu organizaciju, izjavio je premijer Dritan Abazović na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Podsjetimo, danas se održava kontrolno saslušanje premijera i koordinatora Ministarstva vanjskih poslova Abazovića povodom odluke Vlade da podrži predlog da tzv. Kosovo bude članica Savjeta Evrope.

Ambasadorka Crne Gore pri SE Božidarka Krunić podržala je prošle sedmice ulazak Kosova u tu organizaciju, na sjednici Komiteta ministara SE.

Krunić je saopštila da je tako glasala po instrukcijama Vlade.

Abazović je naveo da se u spoljnoj politici Crne Gore ništa nije promijenilo i da je država vodila odgovornu i konzistentnu politiku.

„Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje. Tada bi to bilo nešto što je opravdano. Čuo sam da se radi o netransparentnosti – glasalo se na Komitetu, tamo nisu bili članovi Vlade, već ambasadorka. Ona je poslala dopis da treba da se izjasnimo. Imaju li članovi Vlade različita mišljenja? Većina njih, odnosno svi su prihvatili na početku da Crna Gora ima konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je glasala zajedno sa 33 druge države. U članu 4 Ohridskog sporazuma piše da jedna država drugu neće zaustavljati ako neka želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore ovdje je najveći. On se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ne možemo da damo veći doprinos da se ta pitanja riješe, ali možemo da budemo prijatljeski naklonjeni da pozivamo države da nađu zajednički jezik“, izjavio je Abazović.

On je rekao da se glasanje odlagalo nekoliko puta i da konačna odluka nije usmjerena protiv Srbije.

„Bio sam vrlo kolegijalan, rekao da ćemo glasati za, i da tu nema ništa protiv Srbije. Mi smo zemlja koja je priznala Kosovo, ponašali smo se kao sve zemlje koje su ga priznale, ali razumijemo zemlje koje nisu priznale Kosovo. Na taj način vodimo konzistentnu politiku. Ovo nije odluka koja se donosi na sjednicama Vlade. Je li nekoga interesovalo kako se glasalo za inicijativu za stanje ženskih prava u Avganistanu? Navijamo da se u dijalogu pronađe održivo rješenje između Srbije i Kosova, i mislim da je to bilo u tom kontekstu“, rekao je Abazović, dodajući da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom, prenose „Vijesti“.

Abazović je rekao da mu stavovi zvanične Srbije nisu strani i da razumiju poziciju te države.

„Mislim da svi u Crnoj Gori treba da razumijemo da svako ima neku političku kalkulaciju. Ja sam javio ambasadorki pri Savjetu Evrope kako da glasa“, otkrio je Abazović.

Lekić: Trebalo je biti uzdržan

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić ocijenio da Vlada ne mora da obavještava Odbor o svojim odlukama, ali da bi to trebalo da bude praksa.

„Odluku smo saznali iz medija, ona se fazno odmotavala… Smatrali smo da je potrebno da predsjednik Vlade i ministar inostranih poslova objasni način odlučivanja i obrazloženje ove odluke. Jedna komponenta Vlade se oglasila da o tome ništa ne zna. Biće nam zanimljivo u čemu je interes države u ovom slučaju. Imali smo domino efekat, da jedna opština donese odluku o otpriznavanju Kosova. Ova zemlja je ozbiljno uzdrmala svoje temelje, a rodonačelnik toga je odlazeći predsjednik (Milo Đukanović). Postoji politička geografija u Crnoj Gori, i nadam se da ona neće postati geopolitička“, rekao je Lekić.

On je dodao da je Abazovićeva odluka pogrešna ako je riječ o individualnom potezu.

„Suviše je ozbiljna i delikatna tema. Najmanje je primjereno porediti ga sa ženskim pitanjem u Avganistanu. Saglasan sam s Vama da treba biti za stolom, ali je najgore biti na stolu. Mi ovdje nismo islednici. Umiješaćemo se u ovo, biće dalji postupak“, kazao je Lekić.

Ja ću vas zamoliti da ne telefonirate ambasadorima, dodao je Lekić, a mi ćemo u daljem postupku pokušati da ispravimo ovo što ste uradili.

„Neke zemlje EU su bile uzdržana. Mislimo da je mjera biti uzdržan u trenutku kada je finale po pitanju odnosa Srbije i Kosova. Nama se, čini, a možda se varamo, da je bila mjera uzdržati se. Ali znamo kako ćemo dalje. Ovo će da se nastavi. Parlamentarna skupština SE će raspravljati o ovome“, rekao je Lekić.

Dva pravnika su angažovana, dodao je on, da provjere da li ovo ima smisla.

„Nema političkih pozadina, niti je ovo politička priča, nego pokušaj ovog Odbora da jednu zapuštenu sferu koriguje u mjeri u kojoj je moguće“, istakao je Lekić.

On je kazao da ne misli da je najava nekih lokalnih skupština da donesu odluku o otpriznavanju Kosova – „adekvatan metod“.

„Ali to je posljedica Vašeg (Abazovićevog) poteza. Crna Gora ne smije biti inferiorni pion, kojem daju instrukcije“, dodao je Lekić.

Zogović: Nastavak sramne politike

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović ocijenio je da je odluka Crne Gora o priznanju Kosova „najsramnija“ u njenoj istoriji.

„To je bila odluka tiranije, a ne demokratije, jer je bivši premijer Duško Marković rekao da se tome protivilo 85 odsto građana. Ovo je nastavak sramne politike. Ako ste bili uslovljeni donošenjem odluke, trebalo je to da kažete, i onda bi to možda neko i razumio“, rekao je Zogović.

On je dodao da je diskutabilna procedura i način na koji je donešena.

„Da li su određeni dijelovi Vlade znali za ovo ili samo žele da se ograde od toga? Zbog toga je bitno da raščistimo situaciju“, poručio je Zogović.

Radunović: Uzdržanost bi vodila ka nekakvom pomirenju

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da Vlada kao da ne radi u ime Crne Gore, već u ime „jedne od država koja je u međusobnom problemu“.

On je naveo da spoljnopolitički interesi građana Crne Gore nisu isti kao spoljnopolitički interesi građana SAD-a.

„Naš odnos prema nekim problemima gdje možemo da se solidarišemo sa SAD-a, kao oko pitanja Tajvana, ne bole građana Crne Gore… Ali kad se priča o nečemu što je jedan od glavnih faktora podjela u Crnoj Gori, ne možemo da imamo iste stavove… Ponašanje vaše Vlade po tom pitanju mi je takvo kao da nam je Srbija – Južna Koreja. S obzirom na ovakvu situaciju, iskorak Vlade bi bio da bude uzdržavna i vodio bi ka nekakvom pomirenju… Sve što vam se kaže, to ispunjavate. Na tome jašete, i zbog toga ste premijer… Vi se ponašate kao premijer KVAD-a. Četiri ministra albanske nacionalnosti su napravili dogovor kojim su odlučili da pocrtaju nesaradnju Srbije i BiH…“, kazao je Radunović.

Vučurović: Hajdučija u Vladi

Poslanik DF-a Jovan Vučurović izjavio je da odluka Crne Gore da podrži predlog o ulasku Kosova u SE nije odluka države, već „nekih centara moći“.

„Zato smo pomenuli referendume o mnogim pitanjima, jer su se mnoge odluke godinama donosile protivno volji građana. Jedna od najsramnijih odluka, ako ne i najsramnija, je priznanje tzv. države Kosovo na tlu Republike Srbije. Vi niste konsultovali Socijalističku narodnu partiju (SNP) kad ste donosili ovu odluku. To znači da se u Vladi dešava izvjesna hajdučija“, rekao je Vučurović.

Božović: Odnositi se sa senzibilitetom prema interesima Srbije

Poslanik SNP-a Bogdan Božović,rekao je da je stav te partije da je Srbija najvažniji spoljnopolitički partner, i da se prema njenim interesima mora odnositi sa senzibilitetom.

„Bilo bi najracionalnije da Podgorica podrži kompromis koji bude proizvod dijaloga Beograda i Prištine“, dodao je Božović.

On je saopštio da ministri iz SNP-a nisu bili upućeni u odluku Vlade u vezi predloga o prijemu Kosova u SE.

„To nije bježanje od odgovornosti, već samo ukazivanje na činjenično stanje“, rekao je Božović.

Milačić: Ogriješili ste se prema građanima

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da se Vlada u ovom slučaju najviše ogriješila ne prema Srbiji, već prema građanima Crne Gore.

„Proces je u velikoj mjeri bio netransparentan. Ušli smo u zonu gdje moramo više da komuniciramo. Morali smo da malo, između sebe, porazgovaramo, da pokažemo drugo lice Crne Gore. Mađarska je primjer (bila udržana) – može se“, kazao je Milačić.

On je naveo da više ne treba da postoje nikakvi moratorijumi o određenim temama, jer je tranzicija vlasti završena.

„Svi koji budu formirali buduću vladu – treba da se dogovorimo kako će odluke da se donose“, dodao je Milačić.

Vučinić: Biću protiv kad ovo pitanje dođe u Parlamentarnu skupštinu SE

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić izjavio je da su aktuelna i prethodna Vlada – „vlade političkog kontinuiteta s vladama Demokratske partije socijalista (DPS) po pitanju spoljne politike“.

„To građani nisu željeli… Pošto sam član Parlamentarne skupštine SE, ako budem u prilici, kad ovo dođe na dnevni redu u Parlamentarnu skupštinu, glasaću protiv. U ime naroda i građana koji su me glasali, glasaću protiv“, poručio je Vučinić.