Zdenka Popović: Naš je cilj da ispravimo nepravdu prema obespravljenim radnicima, a zaposlenima da obezbijedimo dostojanstven život

Zdenka Popović: Naš je cilj da ispravimo nepravdu prema obespravljenim radnicima, a zaposlenima da obezbijedimo dostojanstven život

Poslanica Demokrata i članica skupštinskog Odbora za ekonomiju Zdenka Popović rekla je “Vijestima” da su ona i njene kolege bili predlagači nekoliko zakonskih rješenja koja su išla u pravcu ispravljanja nepravdi prema nekadašnjim radnicima i poboljšanja radnog i životnog statusa svih zaposlenih.

Podsjeća da su krajem 2021. predložili produženje trajanja Opšteg kolektivnog ugovora, čime su, kako navodi, zaštitili prava iz radnog odnosa radnika kojima su godinama narušavana osnovna radna i ljudska prava.

”Predlagači smo Zakona koji je značio povećanje minimalne zarade, povećali smo staračke naknade, uveli smo dječije dodatke za svu djecu do 18 godina, zakonski regulisali uvođenje besplatnih udžbenika, vratili stečeno pravo majkama sa troje i više djece, izborili se da sva novorođena djeca dobiju dostojanstvenu naknadu. Predložili smo takođe i Zakon koji je značio isplatu otpremnina svim radnicima iz rudarsko-metalskog sektora koji to pravo nisu mogli da ostvare u momentu kada su, ne svojom krivicom, ostali bez posla”, navodi poslanica, koja podsjeća da je “korozivni kapital” dominantno zbog lične koristi pojedinaca i moguće korupcije u prethodnom periodu uništio privredu, a od radnika napravio najveće gubitnike.

Zato je, kaže ona, osnovni zadatak donosioca odluka nove parlamentarne većine da suštinski isprave nepravdu prema svim obespravljenim radnicima koji su ne svojom krivicom ostali bez prava na rad, a svim zaposlenim da obezbijede dostojanstven život uz poštovanje njihovog digniteta i osnovnih ljudskih prava.