Blinken je lagao Senat SAD o Hanteru Bajdenu

Blinken je lagao Senat SAD o Hanteru Bajdenu

Američki državni sekretar Antoni Blinken je „lagao smelo“ u svedočenju u Kongresu o svojim kontaktima sa sinom predsednika Džoa Bajdena Hanterom Bajdenom, tvrdi senator iz Viskonsina Ron Džonson.

Tadašnji pomoćnik u kampanji novoizabranog predsednika Bajdena, Blinken je pristao da dobrovoljno svedoči pred senatskom komisijom koja istražuje poslovne odnose porodice Bajden u decembru 2020, rekao je Džonson u nedelju u intervjuu za Foks njuz. U to vreme, Džo Bajden je izabrao Blinkena da postane najviši američki diplomata, što bi zahtevalo potvrdu Senata.

„Hteo je da bude državni sekretar“, rekao je Džonson, republikanac iz Viskonsina. „A sada, zbog više informacija koje su izašle, znamo da je on hrabro lagao Kongresu da nikada nije poslao e-poštu Hanteru Bajdenu. Pretpostavljam da je rekao gomilu drugih laži za koje se nadamo da ćemo moći da vratimo njega i njegovu ženu.

Džonson je predložio da Blinken i njegova žena treba da sačuvaju svoje zapise iz pravnih razloga. „Ne možete verovati Džou Bajdenu. Ne možete verovati Hanteru Bajdenu. Ne možete verovati porodici Bajden. Ne možete verovati tolikom broju ljudi kojima su se okružili.“

U vreme Blinkenovog dobrovoljnog svedočenja, Džo Bajden je upravo pobedio na predsedničkim izborima 2020. uprkos kontroverzama oko poslovnih odnosa njegove porodice u Ukrajini i Kini. Skandal je izbio samo tri nedelje pre izbora, kada je Njujork post objavio sadržaj laptopa koji je Hanter Bajden navodno ostavio u radionici za popravku računara u Delaveru.

Bivši direktor CIA-e Majk Morel svedočio je u Kongresu ranije ovog meseca da ga je Blinken, ubrzo nakon što je objavljena bomba za laptop, podstakao da organizuje otvoreno pismo u kojem se tvrdi da je ta priča proizvod ruske „kampanje dezinformacija“. Morel, koji je bio među više od 50 bivših američkih obaveštajnih zvaničnika koji su potpisali pismo, priznao je Kongresu da je bio motivisan željom da pomogne Bajdenu da pobedi na izborima.

Na pitanje voditeljke Fok-a Marije Bartiromo da pojasni da li je Blinken lagao pod zakletvom, krivokleteći se, Džonson je rekao: „Da, jeste. Rekao je da nije poslao mejlove Hanteru Bajdenu, a sada imamo te mejlove. Takođe znamo da je njegova supruga, koristeći svoju privatnu adresu e-pošte dok je bila zaposlena u Stejt departmentu, u suštini bila i kanal između njenog muža i Hantera Bajdena.

Džonson je pozvao na dalju istragu ovog slučaja, uključujući izdavanje sudskog poziva kako bi se Blinken primorao da ponovo svedoči. Međutim, Bajdenova Demokratska partija kontroliše Senat i njegovu moć sudskog poziva.

„Postoji mnogo istine koja se ovde mora otkriti, a koju Duboka država prikriva“, rekao je Džonson. „Da se ​​suočimo sa tim: Duboka država zna šta je uradila. Ovi zaverenici u agenciji tačno znaju šta su uradili. Ne odaju svoje tajne lako. Oni znaju kako da sakriju stvari, znaju kako da uspore sve.“