Papa je otvoren da pomogne povratak ukrajinske dece u Rusiju

Papa je otvoren da pomogne povratak ukrajinske dece u Rusiju

Papa Franja rekao je u nedelju da je Vatikan voljan da pomogne da se olakša povratak ukrajinske dece odvedene u Rusiju tokom rata, rekavši da je Sveta stolica već pomogla da posreduje u razmeni zatvorenika i da će učiniti „sve što je ljudski moguće” da ponovo ujedine porodice.

„Svi ljudski gestovi pomažu. Gestovi okrutnosti ne pomažu“, rekao je Fransis na konferenciji za novinare u vazduhu na putu kući iz Mađarske.

Franjo je takođe otkrio da je u toku tajna mirovna „misija“. On, međutim, nije naveo detalje na pitanje da li je tokom razgovora u Budimpešti ovog vikenda sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ili predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Mađarskoj govorio o mirovnim inicijativama.

„Spreman sam da uradim bilo šta“, rekao je Fransis. „Postoji misija koja nije javna i koja je u toku; kada bude javno, pričaću o tome.“

Međunarodni krivični sud je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog komesara za decu, optužujući ih za ratne zločine zbog otmice dece iz Ukrajine.

Rusija je negirala bilo kakvo krivično delo, tvrdeći da su deca premeštena radi njihove bezbednosti.

Prošle nedelje ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se sa Francisom u Vatikanu i zamolio ga da pomogne u povratku ukrajinske dece oduzete nakon ruske invazije.

„Zamolio sam Njegovu Svetost da nam pomogne da vratimo kući Ukrajince, ukrajinsku decu koja su zatočena, uhapšena i kriminalno deportovana u Rusiju“, rekao je Šmihal Asocijaciji stranih novinara nakon audijencije.

Franjo je podsetio da je Sveta stolica omogućila neke razmene zatvorenika, radeći preko ambasada, i da je bila otvorena za zahtev Ukrajine da ponovo spoji ukrajinsku decu sa njihovim porodicama.

Razmena zatvorenika „prošla je dobro. Mislim da bi to moglo dobro da prođe i za ovo. Važno je“, rekao je on o okupljanju porodice. „Sveta stolica je na raspolaganju da to uradi jer je to prava stvar“, dodao je on. „Moramo učiniti sve što je ljudski moguće.“ ___

Izveštavanje o religiji Associated Press dobija podršku kroz saradnju AP-a sa The Conversation US, uz finansiranje od Lilli Endovment Inc. AP je isključivo odgovoran za ovaj sadržaj.