Bugarska privremeno zabranjuje uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Bugarska privremeno zabranjuje uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Bugarska je u sredu postala poslednja evropska zemlja koja je privremeno zabranila uvoz ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda posle protesta lokalnih farmera, isključujući robu u tranzitu namenjenu izvozu.

Mera će biti na snazi do kraja juna. Zvaničnici su rekli da će to zaštititi konkurentnost bugarskih farmera usred prezasićenosti ukrajinskim žitom koje je snizilo cene i pomoći im da prodaju svoje žito koje je nagomilano, neprodato, u skladištima.

Ministar poljoprivrede Javor Gečev rekao je novinarima da Sofija sledi primer drugih članica Evropske unije Poljske, Mađarske i Slovačke, dodajući da je bugarsko tržište „zaista dovoljno zasićeno usevima“.

„Naša sopstvena proizvodnja vredi milijarde i verujemo da će je biti teško prodati, tako da ćemo imati ozbiljne gubitke ako ne preduzmemo mere“, rekao je Gečev.

Slični potezi drugih zemalja u regionu izazvali su gnev izvršne vlasti EU, Evropske komisije, koja upravlja trgovinom za 27 članica bloka. Komisija je upozorila da trgovinsku politiku EU oblikuje kolektivno, a ne svaka zemlja članica.

Nakon što je Rusija blokirala tradicionalne izvozne morske prolaze usred rata u Ukrajini, EU je ukinula carine na ukrajinsko žito kako bi olakšala njegov transport u Afriku i Bliski istok i ponudila da plati određenu kompenzaciju poljoprivrednicima u tranzitnim zemljama, za koju su rekli da je nedovoljna. Ukrajina je glavni izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Bugarska zabrana neće uticati na koridore solidarnosti koje je postavila EU za tranzit ukrajinskog žita. Gečev je rekao da će, iako su one zatvorene u „brojnim evropskim zemljama“, roba biti preusmerena preko Rumunije i Bugarske.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog izveštaja iz susednih zemalja da je neka ukrajinska roba navodno bila pozitivna na supstance koje nisu dozvoljene u EU.

Gečev je rekao novinarima da je Bugarska „i dalje solidarna sa Ukrajinom“, rekavši da će njenim namirnicama biti dozvoljen tranzit kroz zemlju, i izrazio nadu da će zajednička odluka EU o koridorima solidarnosti biti usvojena.