Sirija i Tunis ponovo uspostavljaju diplomatske odnose

Sirija i Tunis ponovo uspostavljaju diplomatske odnose

Glavni sirijski diplomata nalazi se u trodnevnoj zvaničnoj poseti Tunisu sa ciljem da obnovi diplomatske odnose koji su prekinuti od 2012. tokom građanskog rata koji je usledio nakon brutalnog gušenja masovnih protesta protiv njegove vladavine predsednika Bašara Asada.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mikdad imao je sastanak sa kolegom iz Tunisa Nabilom Amarom ubrzo nakon njegovog dolaska u ponedeljak uveče. Nisu otkriveni detalji o razgovorima i Mikdadovom rasporedu za utorak ili sredu.

Posjeta ima za cilj da pomogne u obnavljanju bilateralnih odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Tunisa.

Ovaj potez je eklatantan primer kako su se stvari promenile u regionu tokom protekle decenije: Tunis je bio rodno mesto prodemokratskih pokreta Arapskog proleća koji su se proširili čak do Sirije 2011. i dugo je bio među najjačim Asadovim kritičarima. Ali danas, rukovodstvo Tunisa se vraća ka autoritarizmu i ponovo se udružuje sa Assadovom Sirijom.

Ranije ovog meseca, predsednik Tunisa Kais Saied naredio je imenovanje ambasadora u glavnom gradu Sirije, Damasku. To je usledilo nakon odluke sirijske vlade da ponovo otvori svoju ambasadu u Tunisu i imenuje ambasadora.

Saied je u februaru objavio svoju odluku da podigne nivo tuniskog diplomatskog predstavništva u Damasku, ističući da je kriza sa kojom se suočava Asadova vlada „interna stvar koja se tiče samo sirijskog naroda“. Taj potez je napravljen u isto vreme kada je Tunis slao hitnu humanitarnu pomoć u Siriju nakon zemljotresa koji je ubio desetine hiljada ljudi u toj zemlji i susednoj Turskoj.

Mikdadova poseta Tunisu je druga etapa putovanja započetog u Alžiru, jednoj od retkih arapskih zemalja koje su održavale diplomatske odnose tokom građanskog rata u Siriji.

Dolazi nakon što je uticajni tuniski islamistički vođa Rached Ghannouchi priveden nakon policijskog pretresa, prema njegovom advokatu, u potezu koji su njegove pristalice osudile kao pojačani napor predsjednika da uguši tunisku opoziciju. Ghannouchi, šef stranke Ennahdha, je najistaknutiji Saiedov kritičar.

Prošle nedelje, Mikdad je takođe putovao u Saudijsku Arabiju. Obe zemlje treba da najave da se kreću ka ponovnom otvaranju ambasada i obnavljanju letova po prvi put posle više od decenije.

Arapske vlade su široko izbegavale Siriju zbog Asadovog brutalnog obračuna sa demonstrantima 2011. Slom odnosa kulminirao je izbacivanjem Sirije iz Arapske lige.

Međutim, poslednjih godina, kako je Asad konsolidovao kontrolu nad većim delom zemlje, susedi Sirije su počeli da preduzimaju korake ka zbližavanju.