Mađarska sklapa nove energetske sporazume sa Rusijom

Mađarska sklapa nove energetske sporazume sa Rusijom

Mađarska je u utorak potpisala nove sporazume kako bi osigurala svoj kontinuirani pristup ruskoj energiji, što je znak nastavka diplomatskih i trgovinskih veza zemlje sa Moskvom koje su zbunile neke evropske lidere usred rata u Ukrajini.

Govoreći na brifingu za novinare u Moskvi, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je ruska državna energetska kompanija Gasprom pristala da dozvoli Mađarskoj, ako bude potrebno, da uvozi količine prirodnog gasa iznad iznosa dogovorenih u dugoročnom ugovoru koji je izmenjen prošle godine. .

Cena gasa, koji bi do Mađarske stizao gasovodom Turski tok, biće ograničena na 150 evra (163 dolara) po kubnom metru, rekao je Sijarto, što je deo sporazuma koji će Mađarskoj omogućiti da otplaćuje kupovinu gasa na odloženoj osnovi ako tržište cene idu iznad tog nivoa.

Sijartovo putovanje u glavni grad Rusije bilo je neobično za zvaničnika iz zemlje Evropske unije. Većina članica 27-članog bloka distancirala se od ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegove invazije na Ukrajinu i nastojala da odvikne svoje zemlje od ruskih fosilnih goriva.

Mađarska vlada je snažno lobirala u EU da bude izuzeta od svih sankcija uvedenih na ruski gas, naftu ili nuklearno gorivo, a takođe je zapretila da će staviti veto na predložene akcije EU protiv Moskve.

Sijarto je jedan od retkih zvaničnika jedne zemlje EU koji se sastao sa ruskim zvaničnicima u Moskvi od početka rata u Ukrajini pre više od godinu dana. Februarski put je takođe učinio ministra prvim visokim zvaničnikom iz neke zemlje EU koji je posetio Belorusiju otkako je autoritarni predsednik nacije, Putinov saveznik, pokrenuo oštre obračune sa opozicijom 2020.

Tokom boravka u Moskvi, Sijarto se sastao sa zamenikom ruskog premijera za energetiku Aleksandrom Novakom i izvršnim direktorom ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, Aleksejem Lihačovim. Tokom brifinga za novinare, on je insistirao da je pristup ruskim energentima ključan za bezbednost Mađarske, bez obzira na političke razloge koje je doneo rat.

„Sve dok je pitanje snabdevanja energijom fizičko, a ne političko ili ideološko pitanje, sviđalo se to vama ili ne, Rusija i saradnja sa Rusijom ostaće ključne za energetsku bezbednost Mađarske“, rekao je Sijarto.