Uprava za bezbjednost hrane spriječila uvoz 1.06 miliona kilograma  voća i povrća

Uprava za bezbjednost hrane spriječila uvoz 1.06 miliona kilograma voća i povrća

Zbog nedozvoljenih količina pesticida i lošeg kvaliteta, inspektori nijesu dozvolili da se u toku prošle godine uveze 1,06 miliona kilograma voća, povrća, kafe, brašna, stočne hrane…

Fitosanitarni inspektori Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove u toku prošle godine spriječili su uvoz 1,06 miliona kilograma voća, povrća, kafe, brašna i drugih proizvoda iz svoje nadležnosti, za koje su prilikom kontrola utvrdili da ne odgovaraju standardima kvaliteta i bezbjednosti. U izvještaju o godišnjem radu inspekcije navodi se da je lani naplaćen 567.991 euro propisanih naknada za uvoz, te da je od ukupno 13.829 pregledanih pošiljki iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva uzeto 4.011 uzoraka.

– Nakon izvršenih pregleda i utvrđenog stepena usaglašenosti sa propisanim zahtjevima fitosanitarni inspektori su donijeli 127 rješenja o zabrani uvoza i 56 rješenja o uništenju nebezbjednih pošiljki – navodi se u izvještaju o radu za prošlu godinu.

U toku januara zabranjen je uvoz 11 poljiški od 100.436 kilograma mandarina, grejpfruta, banana, pomorandži, kao i 40.000 komada sadnica malina. U februaru nije dozvoljen uvoz 19 pošiljki od 103.858 kilograma grejprfruta, krompira, mandarina, susama, paradajza. Inspektori su utvrdili da standardima bezbjednosti nijesu odgovarali ni 6.300 komada loznih kalemova, sadnice maline, masline i sjeme dinje, kao ni skoro 13 tona kukuruznog stočnog brašna i tri tone smjese za krave.

Tokom marta inspektori nijesu dozvolili uvoz 20 pošiljki paradajza, grejpfruta, kafe, mladog luka, suve kajsije, banana i krušaka u količini od 62.308 kilograma. Nije dozvoljen ni uvoz 1.850 loznih kalemova. Devetnaest pošiljki težine 102.037 kilograma nije uvezeno u aprilu zbog zabrane inspektora, a prekomjerna količina pesticida i loš kvalitet uočeni su prilikom kontrola brašna, mladog luka, krastavaca, paradajza, paprika, tikvica, jagoda, krompira, banana, kao i sjemena konoplje i sadnica kupine. Zabranjen je uvoz i 33 palme jer su na njima otkriveni štetni organizmi.

Inspekcija je obavila 9.495 inspekcijskih nadzora u objektima u kojima se obavlja poslovanje hranom i hranom za životinje. Donijeli su 89 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, 30 rješenja o stavljanju robe van prometa i uništavanju nebezbjednih namirnica u objektu, a napisali su 156 prekršajnih naloga u iznosu od 51.401 euro.

Obavljajući monitoring salmonele, lani je ispitano ukupno 537 uzoraka na salmonelozu porijeklom sa živinarskih farmi, za potrebe farmera, proizvođača i uvoznika, što je, kako se navodi, za 6,97 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.