Zaharova: Srbi su bili direktne, a Italijani sekundarne žrtve NATO agresije na Jugoslaviju

Zaharova: Srbi su bili direktne, a Italijani sekundarne žrtve NATO agresije na Jugoslaviju

Velika Britanija želi isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu da pretvori teritoriju Ukrajine u „spaljenu zemlju“, izjavila je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je, naime, osvrnula na saopštenje britanskog Ministarstva odbrane, u kojem se navodi da će uticaj municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje vojnika i životnu sredinu biti „vjerovatno nizak“.

„Britanija, snabdjevajući Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom želi da njenu teritoriju pretvori u spaljenu i pustu zemlju. Tamo neće govoriti ruski, neće govoriti ukrajinski, biće opšta tišina. Kako što je u Pripjatu i Černobilju“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Ona je podsjetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom, kao i da je koristi u svojim operacijama.

„U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj mjeri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji, bačeno je više od polovine cijele municije sa osiromašenim uranijumom“, podsjetila je Zaharova, pa nastavila.

„Srbima je bila dodjeljena uloga direktnih žrtava, a Italijanima sekundarna – proučavano je kako osiromašeni uranijum utiče na osoblje koje ga koristi“, rekla je Zaharova, a prenosi „Sputnjik“.

Ona je podsjetila na sve veći broj tužbi Italijana protiv svog Ministarstva odbrane.

„Glavni razlog je isti – onkologija. Rak koji se dobija pri rukovanju municijom sa osiromašenim uranijumom“, zaključila je Zaharova.