Izraelski udari na Siriju se intenziviraju, podižu tenzije sa Iranom

Izraelski udari na Siriju se intenziviraju, podižu tenzije sa Iranom

Navodni izraelski vazdušni napadi u Siriji poslednjih nedjelja ubili su dva iranska vojna savetnika, privremeno stavili van funkcije dva najveća aerodroma u zemlji i izazvali strah od regionalne eskalacije.

Iako je Izrael godinama vodio rat u senci sa Iranom u Siriji, on se nedavno intenzivirao, sa skoro svakodnevnim vazdušnim napadima koje sirijski zvaničnici pripisuju Izraelu tokom protekle nedelje.

Eskalacija napada dolazi nakon što se čini da je retka infiltracija naoružanog čoveka iz Libana u Izrael i pomirenja Irana sa regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom prošlog meseca. To takođe dolazi u pozadini velike domaće krize u Izraelu zbog plana vlade premijera Benjamina Netanjahua da revidira pravosuđe.

Izrael, koji je obećao da će zaustaviti iransko učvršćivanje u susednoj Siriji, izveo je stotine napada na ciljeve u delovima te zemlje pod kontrolom vlade poslednjih godina — ali ih retko priznaje. Od početka 2023. godine, sirijski zvaničnici su Izraelu pripisali 10 napada na sirijsku teritoriju, uključujući četiri vazdušna udara u roku od pet dana od utorka.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, imale su nedavne sukobe sa iranskim snagama u Siriji. Krajem marta, američke snage su uzvratile vazdušnim napadima na lokacije u Siriji koje koriste grupe povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom nakon sumnje da je napad dronom povezan sa Iranom ubio američkog izvođača i ranio šest drugih Amerikanaca na severoistoku Sirije. Zvaničnik grupe u Iraku koju podržava Iran rekao je da je u američkim udarima ubijeno sedam Iranaca.

Razbuktavanje između SAD-a i Irana nije eskaliralo, ali neki strahuju da bi moglo doći do preokreta između Izraela i Irana.

Od ranih godina sukoba u Siriji, koji traje 12 godina, Iran je rasporedio stotine vojnih savetnika, kao i hiljade boraca koje podržava Iran iz zemalja uključujući Irak i Liban koji su pomogli da se odnos snaga preokrene u korist predsednika Bašara Asada. Borci koje podržava Iran raspoređeni su u različitim delovima Sirije.

Izrael je dugo smatrao Iran svojim najvećim neprijateljem, pozivajući se na iranske pozive na uništenje Izraela, njegovu podršku antiizraelskim militantnim grupama poput Hezbolaha i njegovom nuklearnom programu. Izrael i zapadne zemlje kažu da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje – optužbu koju Iran poriče.

Iran je okrivio Izrael za napade na njegovu teritoriju, uključujući ubistva nekih njegovih nuklearnih naučnika i štetu na nuklearnim instalacijama.

Vazdušni napadi u Siriji odražavaju zabrinutost Izraela zbog boraca koji su raspoređeni u blizini njegove severne granice i strahovanja da Iran pokušava da prebaci sofisticirano oružje, poput vođenih projektila, Hezbolahu. I Izrael i Hezbolah izbegli su sveopšti rat otkako je njihov 34-dnevni rat 2006. godine završen nerešenim rezultatom. Izrael smatra da Hezbolah, za koji se veruje da poseduje preko 130.000 raketa i projektila, predstavlja veliku pretnju.

Libanski vojni ekspert i bivši vojni general Hišam Džaber rekao je da Iran ima oko 1.800 vojnih savetnika u Siriji, od kojih je većina raspoređena sa sirijskim trupama.

Povećanje udara na Siriju počelo je napadom 2. januara koji je privremeno stavio van funkcije aerodrom u Damasku, neposredno nakon što je najdesničarska vlada u 74-godišnjoj istoriji Izraela preuzela dužnost.

Štrajkovi su nastavljeni uprkos masovnim protestima u Izraelu, uključujući otvoreno neslaganje između Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta oko kontroverznih planova vlade za reviziju pravosuđa. U jednom trenutku, Netanjahu je otpustio Galanta zbog kritikovanja plana, ali je onda odustao i privremeno zaustavio nastojanje da se rekonstruiše sve dok se parlament ponovo ne sastane za mesec dana.

Dvojica muškaraca su se proteklih dana pojavila u više javnosti, aludirajući na vojne aktivnosti u Siriji, a da to nisu otvoreno potvrdili.

„Nećemo dozvoliti da nam Iranci i Hezbolah naškode. Nismo to dozvolili u prošlosti, nećemo dozvoliti ni sada, ni bilo kada u budućnosti“, rekao je Gallant ove nedelje. „Kada bude potrebno, potisćemo ih iz Sirije tamo gde im je mesto – a to je Iran.

Udari koji se poslednjih nedelja pripisuju Izraelu u Siriji ciljali su i ličnosti povezane sa Iranom i infrastrukturu.

Oni su pogodili aerodrome u Damasku i Alepu, potez koji je očigledno imao za cilj da spreči dotok pošiljki oružja u Siriju, ali koji je takođe poremetio isporuke pomoći nakon smrtonosnog zemljotresa 6. februara koji je pogodio Siriju i Tursku.

Prvi izveštaji o izraelskim udarima nakon zemljotresa bili su 19. februara stambene oblasti u glavnom gradu Sirije Damasku, ubivši najmanje pet ljudi, a ranjeno 15. Opozicioni aktivisti rekli su da su napadi bili usmereni na milicije koje podržava Iran.

Sredinom marta, izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici ubili naoružanog čoveka za koga se sumnja da je ušao u zemlju iz Libana i digao u vazduh automobil. Incident, koji je ranio jednog Izraelca, uznemirio je Izraelce. Zvaničnici sumnjaju da se muškarac infiltrirao iz Libana i da ga je možda poslao Hezbolah ili direktno Iran.

Nekoliko dana nakon navodne infiltracije, komandant palestinske militantne grupe Islamski džihad ubijen je ispred svoje stambene zgrade u blizini Damaska u, kako je grupa opisala, atentatu od strane izraelskih agenata.

Netanjahu je prošlog utorka rekao da je izraelska obaveštajna agencija Mosad pomogla Grčkoj da spreči teroristički napad planiran protiv najmanje jednog jevrejskog mesta u Atini. Grčke vlasti su saopštile da su dvojica muškaraca za koje se navodi da su pakistanskog porekla uhapšena zbog navodnog planiranja napada na jevrejski centar.

U petak, u izraelskom napadu na južno predgrađe Damaska ubijena su dva savetnika iranske Revolucionarne garde. Nekoliko sati kasnije, izraelske vazduhoplovne snage su oborile dron koji je ušao u Izrael iz Sirije i naveo da Iran stoji iza njegovog lansiranja.

Joel Guzanski, stručnjak za Iran i viši saradnik Instituta za nacionalnu bezbednost, istraživačkog centra u Tel Avivu, rekao je da bi pojačana akcija Izraela poslednjih nedelja mogla biti odgovor na nedavnu navodnu infiltraciju iz Libana.

Guzanski je napomenuo da Iran retko priznaje smrt svojih oficira i savetnika tako brzo kao nakon napada u petak. On je rekao da bi brzo javno priznanje moglo da signalizira da će se „Iran osvetiti ili odgovoriti na izraelske napade“, verovatno ciljajući na Izraelce u inostranstvu.

Zvaničnik grupe u regionu koju podržava Iran upozorio je da će Teheran i njegovi saveznici uzvratiti ako Izrael nastavi sa napadima. Govorio je pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da o tome razgovara sa medijima.

Iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim citirala je Revolucionarnu gardu koja je rekla da ubistvo dvojice iranskih savetnika „definitivno neće proći bez odmazde“.