Studija dokazuje da crveno svetlo podstiče rast Haematococcus pluvialis

Studija dokazuje da crveno svetlo podstiče rast Haematococcus pluvialis

Grupa profesora Huang Kinga sa Instituta za fizičke nauke Hefei (HFIPS) Kineske akademije nauka (CAS) je postigla napredak u fotoautotrofnom rastu Haematococcus pluvialis (H. pluvialis) izazvanom crvenim svetlom i srodnim mehanizmom fiksacije ugljenika. Studija je objavljena u Akvakulturi.

H. pluvialis je jednoćelijska zelena alga koja je široko poznata po svojoj sposobnosti da akumulira astaksantin u velikim količinama i trenutno je najbolje utvrđen biološki izvor prirodnog astaksantina u prirodi. Studije su pokazale da upotreba odgovarajućih kombinacija crvenog i belog svetla može podstaći rast H. pluvialis i poboljšati proizvodnju astaksantina, ali procesi i mehanizmi u kojima crveno svetlo igra ulogu nisu dobro shvaćeni.

U ovoj studiji, istraživači su radili na novom metodu za promovisanje rasta H. pluvialis.

Istraživači su otkrili da je autotrofni rast H. pluvialis poboljšan nakon promene režima kulture osvetljenja sa belog na crveno svetlo u kasnoj logaritamskoj fazi rasta. Takođe su potvrdili da crveno svetlo može da podstakne pojačanu fotosintezu i poveća stope fiksacije CO 2 regulacijom aktivnosti ugljenih anhidraza i održavanjem pH medijuma stabilnim između 8 i 9.

Pored toga, istraživači su otkrili srodni mehanizam: crveno svetlo je regulisalo faktore transkripcije ekspresije gena karboanhidraze, verovatno putem kompleksa COP1-SPA1 posredovanog fitohromom, koji je pojačao ekspresiju gena karboanhidraze CAH1 i CAH3, a zatim je uticao na aktivnost ugljene anhidraze.

„Naš rad pruža smernice za efikasnije korišćenje svetlosti tokom kulture mikroalgi da bi se postigla fotoautotrofija i za potencijalne praktične primene u neutralizaciji ugljenika“, rekao je Li Lamei, prvi autor rada.