Kako će Liverpul i Man Junajted odgovoriti na poraz od 7-0?

Kako će Liverpul i Man Junajted odgovoriti na poraz od 7-0?

Jirgen Klop je imao svoje pitanje kada se obraćao novinarima nakon poraza Liverpula od Mančester junajteda od 7:0 u nedelju.

Odupirući se iskušenju da uživa u rekordnoj pobedi koja je gotovo sigurno stavila tačku na Junajtedov lažni izazov za titulu u Premijer ligi, ostao je priseban i vratio misli na Liverpulov prethodni golfest u prvim nedeljama sezone.

„Da li neko zna kada smo pobedili Bornmut sa 9-0 kakav je bio sledeći rezultat? upitao.

Odgovor je bila pobeda nad Njukaslom od 2-1, koja je usledila zahvaljujući golu Fabija Karvalja u osmom minutu nadoknade. Ta pobeda je usledila 31. avgusta. Liverpul nije ponovo pobedio u Premijer ligi sve do 16. oktobra, kada je tim pobedio Mančester Siti sa 1-0.

Klopova poenta: Čak i veliki rezultati malo znače osim ako se ne kapitalizuju.

Problem Liverpula ove sezone je bio nemogućnost da proizvede stalne pobedničke serije, zbog čega se tim koji se takmičio za četiri trofeja prošle sezone bori da obezbedi kvalifikacije za Ligu šampiona ove godine.

Problemi Junajteda su bili suprotni.

Iako je rezultat u nedelju bio najveći poraz u istoriji kluba, to nije bio prvi put da je menadžer Junajteda Erik ten Hag ponižen u svojoj ranoj vladavini na Old Trafordu.

Poraz od Brentforda rezultatom 4-0 u samo drugoj utakmici sezone pokrenuo je debatu o tome da li će Holanđanin zadržati posao. Zatim je usledio poraz od Mančester sitija sa 6-3 u oktobru, što ga je navelo da dovede u pitanje hrabrost svojih igrača.

Ipak, Junajted je ušao u nedeljnu utakmicu zbog osvajanja Liga kupa i dalje u borbi za još tri titule. To možda više nije slučaj sa izazovom za titulu koji sada verovatno prevazilazi njih nakon što je zaostao 14 bodova za liderom Premijer lige Arsenalom, ali Ten Hag će se nadati još jednom uzbudljivom odgovoru svojih igrača kako bi osigurao da se sezona koja je još uvek puna obećanja neće rasplesti. .

LIVERPULOV MOMENTUM

Poslednjih nedelja bilo je znakova da Liverpul dolazi u formu u pravo vreme da spase očajnički frustrirajuću sezonu.

Kvalifikacije za Ligu šampiona su sada na vidiku, a Liverpul ima samo tri boda zaostatka za četvrtoplasiranim Totenhemom uz utakmicu manje i superiornu gol-razliku.

Njukasl zaostaje jedan bod za Liverpulom i odigrao je utakmicu manje, ali izgleda da je klub iz Merzisajda taj koji ima zamah, a takođe su ga pojačali ključni igrači koji se vraćaju nakon povrede.

KLOPPOVI NAPADACI

Napad Liverpula u novom izgledu doveo je do najnemilosrdnije utakmice protiv Junajteda pošto su Kodi Gakpo, Darvin Nunjez i Mohamed Salah postigli po dva gola.

Klopov uspeh poslednjih godina izgrađen je na njegovom napadačkom trojcu Sadio Mane, Roberto Firmino i Salah. Razumljivo, trebalo mu je vremena da rekonstruiše svoju liniju napred, a nedelja je pružila uvid u budućnost.

Konkretno zbog Gakpovog učinka, Junajted je požalio zbog odluke da ne nastavi sa igračem kojeg je Ten Hag želeo da potpiše u januaru, nakon odlaska Kristijana Ronalda.

KONSISTENCIJA

Samo jednom u ovoj sezoni Liverpul je uspeo da sastavi niz od više od dve ligaške pobede zajedno – niz od četiri utakmice koji se širio na obe strane Svetskog prvenstva u novembru i decembru.

Od početka 2023. bilo je ponižavajućih gubitaka protiv Brentforda, Brajtona i Vulverhemptona.

Pokolebanja Njukasla su otvorila put ka prva četiri, ali Klopu će verovatno biti potrebno da njegov tim krene u produženi pobednički niz da bi iskoristio.

LIGA ŠAMPIONA?

Prošlog meseca poraz od Real Madrida rezultatom 5-2 ostavio je Liverpulu ogroman zadatak da se plasira u četvrtfinale Lige šampiona.

Da je revanš bio na Enfildu, a ne na stadionu Santjago Bernabeu, onda još jedan čuveni evropski povratak možda ne bi bio naodmet za klub koji je poništio poraz od Barselone sa 3-0 u polufinalu 2019.

Ali čak i ako je malo verovatno da će Madrid propasti, pobeda protiv Junajteda će poslužiti kao podsetnik na Liverpulovu pretnju.

DESET HAGOVIH ALATA

Nakon poraza od Brentforda, Ten Hag je naredio svojim igračima da dođu sledećeg dana i trče 8,5 milja (oko 13,5 kilometara) tokom britanskog toplotnog talasa u avgustu. To je bila razlika između udaljenosti koju su oba tima pretrčala u tom meču i Ten Hag se pridružio u bekstvu kao demonstracija jedinstva.

Nakon poraza od Sitija, javno je prozvao svoje igrače i posebno ostavio Ronalda na klupi na stadionu Etihad.

U oba navrata, Ten Hag je dobio željeni efekat. Junajted je pobedio Liverpul i Arsenal posle Brentforda i izgubio samo jednu utakmicu u 12 u ligi posle Sitija.

On je poraz Liverpula opisao kao neprofesionalan. Da li je to dovoljno za reakciju njegovih igrača, biće jasno u narednim nedeljama.

RAD U TOKU

Najnovije poniženje je bilo podsetnik da je Ten Hag još uvek u procesu izgradnje ovog Junajted tima i da je njegov tim i dalje kratak u ključnim oblastima.

Primetno je da se Gakpo — igrač koga je Ten Hag ciljao u januaru — vratio da ga proganja, dok je potpisivanje pozajmice Vout Veghorst bilo neefikasno na Enfildu.

Ovakve utakmice takođe podvlače koliko Junajtedu nedostaje sigurnost i kreativnost Kristijana Eriksena, koji je van terena zbog povrede skočnog zgloba.

Ten Hag želi da dovede vrhunskog centarfora u vansezoni, a Hari Kejn je povezan sa prelaskom iz Totenhema. Takođe mu je potrebno više pokrića u veznom redu, jer se Junajted divi Barseloni Frenkie de Jong i Jude Bellingham iz Borusije Dortmund.

TROFEJNE NADE

Titula u Premijer ligi je uvek bila velika prilika i sada izgleda kao trka dva konja između Arsenala i Mančester sitija.

Ali poraz od Liverpula ne menja mnogo Junajtedovu sezonu. Kvalifikacije za Ligu šampiona su i dalje u njegovim rukama, dok su FA kup i Liga Evrope tu za osvajanje.

Junajted gostuje Realu Betisu u osmini finala Lige Evrope u četvrtak, a protiv Fulama kod kuće u četvrtfinalu FA kupa kasnije ovog meseca.