Povlačenje ruskih snaga iz ukrajinske baze radi pregovora o Rusiji – Šolc

Povlačenje ruskih snaga iz ukrajinske baze radi pregovora o Rusiji – Šolc

Njemački savjezni kancelar Olaf Šolc naglašava da povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije mora da postane osnova za sve potencijalne pregovore sa Rusijom. To je prema intervjuu koji je kancelarka dala CNN-u, prenosi Ukrinform pozivajući se na Politico.

„Po mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da svojom invazijom i imperijalističkom agresijom neće uspeti i da mora da povuče trupe. Ovo je osnova za razgovore“, rekao je Šolc.

Njemačka kancelarka je priznala da je višegodišnji rat Rusije i Ukrajine zapao u zastoj koji Ukrajini nanosi ogromnu štetu. Istovremeno je rekao da neće pritiskati Kijev da ide na kompromise koji su neprihvatljivi za Ukrajince.

„Bez Ukrajinaca neće biti odluka“, rekao je Šolc, rekavši da je Putin očigledno pogrešno procenio „snagu Ukrajine“ kao i „jedinstvo“ „svih prijatelja Ukrajine“ u osporavanju ruske invazije, koja je počela u februaru. 2022.

„Veoma je teško procijeniti šta će se sledeće desiti u Ukrajini, ali postoji nešto što je apsolutno jasno: nastavićemo da podržavamo Ukrajinu finansijskom, humanitarnom pomoći, ali i oružjem“, dodao je Šolc.

Nemačka kancelarka je takođe dobro govorila o predsjedniku SAD Džou Bajdenu i njegovom vođstvu tokom aktuelne međunarodne krize. „On je veoma informisan o međunarodnim odnosima“, rekao je Šolc. „Mislim da je on jedan od najveštijih predsednika koji zna kako stvari stoje u svetu, što je važno u vremenima koja postaju sve opasnija.

Kako je ranije preneo Ukrinform, nemački kancelar Olaf Šolc je u obraćanju Bundestagu rekao da će Njemačka pomoći Ukrajini da postigne pravedan mir i da sa partnerima razgovara o budućim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.