Egipat osuđuje 14 kazni, uključujući aktiviste pod optužbom za terorizam

Egipat osuđuje 14 kazni, uključujući aktiviste pod optužbom za terorizam

Egipat je u nedjelju osudio 14 ljudi, uključujući aktiviste za ljudska prava, na zatvorske kazne u rasponu od pet do 15 godina zbog optužbi za terorizam u suđenju koje grupe za ljudska prava osuđuju kao nepravedno.

Presude – najnovije masovne presude u Egiptu – objavila je Egipatska inicijativa za lična prava, jedno od najistaknutijih ljudskih prava u zemlji. Osumnjičeni su uhapšeni 2018. godine kao deo opsežne akcije vlasti protiv neslaganja.

Dva advokata aktivista — Ezzat Goniem iz Egipatske koordinacije za prava i slobode i Mohamed Abu Horarira — osuđeni su na po 15 godina zatvora. Oni su osuđeni za pridruživanje i finansiranje terorističke grupe, što je vladin govor za Muslimansko bratstvo.

Egipatske vlasti proglasile su islamističku grupu terorističkom organizacijom 2013. godine, godine kada je vojska uklonila egipatskog predsednika Mohameda Morsija, koji je poticao iz Bratstva, sa vlasti nakon godinu dana vladavine podela.

Abu Horaririna supruga, Aisha el-Shater, koja je takođe ćerka Khairata el-Shatera, dugo viđenog kao najmoćnijeg vođe Bratstva, osuđena je na 10 godina zatvora po optužbama koje su takođe uključivale širenje lažnih vesti o navodima o kršenju prava od strane snaga bezbednosti .

Huda Abdel-Moneim, još jedan advokat i aktivista, osuđen je na pet godina zatvora.

Sud je na kraju svake kazne osuđenima dodao pet godina kušnje, što uključuje zabranu putovanja i naredbu da se redovno javljaju u policijsku stanicu.

Amnesti internešenel i druge grupe za ljudska prava osudile su hapšenje 14 i saopštile da njihovo suđenje odražava „grubo kršenje njihovog prava na pravično suđenje“.

Nedeljne presude ne podležu žalbi i samo predsjednik zemlje ima ovlašćenje da pomiluje ili poništava kazne.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale masovne presude, uobičajene tokom proteklih godina u Egiptu u suđenjima vezanim za Bratstvo ili neslaganje, i pozivali vlasti da obezbjede pravična suđenja.

Egipatska vlada je poslednjih godina zatvorila hiljade, uglavnom islamista, ali i sekularnih aktivista koji su učestvovali u pobuni Arapskog proleća 2011. kojom je svrgnut dugogodišnji autokratski predsjednik zemlje Hosni Mubarak.