Devet godina kasnije, porodice traže novu potragu za nestalim malezijskim avionom MH370

Devet godina kasnije, porodice traže novu potragu za nestalim malezijskim avionom MH370

Porodice onih na letu MH370 Malaisia Airlinesa, koji je misteriozno nestao pre devet godina, pozvale su u nedelju vladu Malezije da dozvoli američkoj firmi za istraživanje morskog dna Ocean Infiniti da pokrene novu potragu za nestalim avionom. .

Sudbina leta MH370 postala je jedna od najvećih svetskih avijacijskih misterija kada je nestao na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Malezija je 2018. godine angažovala Ocean Infiniti za potragu za avionom u južnom Indijskom okeanu, nudeći da plati do 70 miliona dolara ako pronađe avion. Ali njegov rad je bio kratak.

Potraga kompanije usledila je nakon što su Malezija, Kina i Australija okončale besplodan dvogodišnji lov, vredan 200 miliona australskih dolara (135,36 miliona dolara) u januaru 2017. nakon što nisu pronašli nikakav trag aviona.

U nedelju, Voice370 – grupa rođaka onih koji su bili u avionu – rekao je da se Ocean Infiniti nada da će krenuti u novu potragu već ovog leta i pozvao malezijsku vladu da prihvati sve predloge kompanije na osnovu uslovne naknade, kao što je firma bi bila plaćena samo ako uspe.

„Ocean Infiniti, u poslednjih 12 meseci je napravio pravi napredak radeći sa mnogim ljudima na daljem razumevanju… događaja iz 2014. godine“, navodi se u saopštenju Voice370, nakon memorijalnog događaja povodom devete godine od nestanka MH370.

„Na kraju krajeva, ovo je uveliko poboljšalo njihove šanse da sprovedu uspešnu pretragu.“

Ocean Infiniti i ministarstvo transporta Malezije nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Ali u poruci porodicama pročitanoj na komemoraciji, ministar saobraćaja Entoni Lok je obećao da neće „zatvarati knjigu“ o MH370, dodajući da će se budućim pretragama posvetiti dužna pažnja ako postoje „nove i verodostojne informacije“ o letelici potencijalna lokacija.

Krhotine za koje je potvrđeno ili za koje se veruje da su iz aviona MH370 odnele su se duž afričke obale i na ostrva u Indijskom okeanu.

Malezijski istražitelji ranije nisu izveli nikakav zaključak o tome šta se dogodilo na letu, ali nisu isključili mogućnost da je letelica namerno skrenula sa kursa.