Lažni kokain pomaže rekordima

Lažni kokain pomaže rekordima

Australijska policija otkrila je detalje tajne operacije u kojoj su uhvatili velike trgovce drogom tako što su kokain zamenili identično upakovanim gipsanim malterom na čamcu koji je, bez znanja bande, presretnut nedeljama ranije.

Zajednička američko-australska istraga, nazvana „Operacija Bukva“, rezultirala je hapšenjem 12 ljudi i sprečila da 2,4 tone kokaina stigne do Zapadne Australije, saopštila je policija u subotu. Kokain je procenjen na milijardu australijskih dolara (677 miliona dolara), a navodno je bio ekvivalent šestomesečnoj zalihi za celu zemlju.

Tajna operacija pokrenuta je u novembru, kada je američka uprava za borbu protiv droge presrela pošiljku kokaina za Australiju kod obala Ekvadora. Policija je saopštila da trgovci drogom, koji su bili povezani sa meksičkim kartelom, očigledno nisu znali za zaplenu i očekivali su da brod stigne u Zapadnu Australiju oko 28. decembra.

Policija Zapadne Australije zamenila je tovar lažnim kokainom i bacila ga oko 40 nautičkih milja zapadno od Perta. Policajci su zatim dronovima i helikopterima nadgledali plutajući teret. Dana 30. decembra, uhapsili su trojicu muškaraca na brodu koji su nekoliko puta putovali u to područje i pokupili oko polovine lažne droge. Nedeljama kasnije, policija je uhapsila još devet osumnjičenih, uključujući neke u saobraćajnoj obustavi u kojoj je pronašla više od 2 miliona australijskih dolara u gotovini. Među uhapšenima je i 39-godišnji Amerikanac.

„Operacija šalje poruku međunarodnim trgovcima drogom: Vaša smrtonosna droga ovde nije dobrodošla“, rekao je policijski komesar Zapadne Australije Kol Blanč.

Australijska bista, navodno najveća u istoriji zemlje, izašla je na videlo samo mesec dana nakon što je novozelandska policija potvrdila da je zaplenila više od 3,5 tone kokaina koji je pronađen kako pluta u okeanu. Hvatanje je bilo najveće u istoriji Novog Zelanda, a s obzirom na njegovu veličinu, vlasti su spekulisale da je krenulo ka Australiji. Zaplena je uključivala dovoljno kokaina za snabdevanje tržišta Novog Zelanda tokom 30 godina.