Kuvajt ponovo imenovao šeika Ahmada Navafa al Sabaha za premijera

Kuvajt ponovo imenovao šeika Ahmada Navafa al Sabaha za premijera

Kuvajtski prestolonasljednik ponovo je imenovao šeika Ahmada Navafa al-Sabaha za premijera i zatražio od njega da imenuje vladu, izvjestila je u nedjelju državna novinska agencija KUNA, više od mesec dana nakon što je vlada podnela ostavku zbog obnavljanja trvenja sa parlamentom.

Dugotrajni sukob između vlade i izabranog parlamenta omeo je napore bogatog proizvođača nafte iz Zalivskih arapskih zemalja da progura fiskalne reforme, uključujući zakon o dugu koji omogućava Kuvajtu da koristi međunarodna tržišta.

Prestolonaslednik šeik Mešal al-Ahmad al-Sabah, koji je preuzeo većinu dužnosti vladajućeg emira, odlučio je prošle godine da okonča svađe tako što je imenovao šeika Ahmada za premijera, raspustio parlament i raspisao prevremene izbore, na kojima su članovi opozicije ostvarili uspeh.

Tenzije su ponovo izbile na površinu kada su poslanici izvršili pritisak na vladu koja se zaklela prošlog oktobra da donese zakon o otplati duga, prema kojem bi država kupovala lične zajmove kuvajtskih građana, i pokušali da ispitaju dva ministra, što je navelo vladu da podnese ostavku u januaru.

Kuvajt zabranjuje političke partije, ali je svom zakonodavnom telu dao veći uticaj od sličnih tela u drugim zalivskim monarhijama.

Dok Kuvajt ima jake fiskalne i eksterne bilanse, česte političke prepirke i institucionalni zastoj ometaju investicije i reforme koje imaju za cilj smanjenje njegovog velikog oslanjanja na prihode od nafte.