Južna Koreja i Japan blizu značajnog sporazuma o ratnom radnom sporu

Južna Koreja i Japan blizu značajnog sporazuma o ratnom radnom sporu

Južna Koreja i Japan možda su blizu rešavanja spora oko prinudnog rada iz kolonijalne ere koji je zasenio političke i trgovinske odnose između dva suseda, a mediji navode da bi Seul mogao da objavi planove u ponedeljak.

Južnokorejska vlada planira da u ponedeljak ujutru objavi rešenje istorijskog i pravnog spora oko obeštećenja ljudi koji su bili primorani da rade pod japanskom okupacijom Koreje 1910-1945, izvestio je japanski Kjodo njuz, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Radni spor i spor oko žena koje su bile primorane u japanske vojne javne kuće već godinama ometaju veze između dva ključna saveznika SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, upitano za izveštaj o sporazumu, reklo je da su pregovori u toku.

„Vlada nastavlja da se na različite načine konsultuje između diplomatskih vlasti na svim nivoima kako bi što pre došla do razumnog rešenja koje zadovoljava zajedničke interese Koreje i Japana“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija japanske vlade i ministarstvo spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na telefonske i mejlove zahteve za komentar.

Odnosi su pali na najnižu tačku u decenijama nakon što je Vrhovni sud Južne Koreje 2018. naredio japanskim firmama da plate reparacije bivšim prisilnim radnicima. Petnaest Južnokorejaca je dobilo takve slučajeve, ali nijedan nije dobio obeštećenje.

Svađa se prelila u trgovinski spor. Japan je ostao pri stavu da je pitanje kompenzacije rešeno ranijim ugovorima.

Seul je u januaru predstavio plan za kompenzaciju bivšim prisilnim radnicima preko južnokorejske javne fondacije. Predlog je izazvao reakciju žrtava i njihovih porodica jer nije uključivao doprinose japanskih kompanija, uključujući i one kojima su južnokorejski sudovi naložili da plate reparacije.

Japan bi mogao da dozvoli svojim kompanijama da „dobrovoljno“ doprinose fondaciji, a dve vlade imaju za cilj da južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol poseti Japan ovog meseca, izvestio je Kjodo.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane vladine izvore, saopštila je da su se Seul i Tokio provizorno dogovorili da stvore „budući omladinski fond“ za sponzorisanje stipendija za studente kao deo sporazuma.

Fond će zajednički formirati Federacija korejske industrije, veliki poslovni lobi Južne Koreje, i njen japanski kolega Keidanren, navodi se u izveštaju.

Japanski Nikkei je izvestio da će korejska fondacija platiti odštetu u ime Japana, a japanska strana će prihvatiti izraze izvinjenja i razmišljanja prethodnih administracija.

Premijer Fumio Kišida planira da kaže da proširuje prethodne izjave o ratnom prisilnom radu, koje uključuju izvinjenje za japanski kolonijalizam, izvestio je u subotu japanski Jomiuri.

List navodi da bi Tokio mogao da ukine ograničenja na izvoz ključnih elektronskih komponenti u Južnu Koreju, kao deo sporazuma da Seul povuče svoju žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog trgovinskog spora.

Konzervativni Jun, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom. U septembru se sastao sa Kišidom na prvom samitu dve zemlje od 2019.

U vezi sa sporom oko korejskih žena koje su bile prisiljene da idu u javne bordele, eufemistički nazvane „žene za utehu“, sporazum iz 2015. koji je trebalo da „nepovratno“ reši tvrdnje pao je u vodu nakon reakcije mnogih žrtava.