Bivši američki vojnik osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističke zavere

Bivši američki vojnik osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističke zavere

Savezni sudija u Njujorku osudio je bivšeg vojnika američke vojske na 45 godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na svoju vazdušno-desantnu pešadijsku jedinicu dok je bila raspoređena u Turskoj.

Itan Felan Melcer, takođe poznat kao Etil Regad, osuđen je u petak nakon što se izjasnio krivim za pokušaj ubistva pripadnika američke vojske, pružanje materijalne podrške teroristima i nezakonito otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani. 24-godišnji rodom iz Luisvila u Kentakiju podelio je osetljive informacije o svojoj jedinici sa članom Al-Kaide i neonacističkom grupom pod nazivom Red devet Anđela (O9A), rekli su tužioci.

„Melcer je izdao svoje saborce i svoju zemlju“, rekao je Robert Vels, pomoćnik direktora FBI-jevog odeljenja za borbu protiv terorizma. „Amerikanci koji služe svojoj zemlji u inostranstvu nikada ne bi trebalo da se plaše terorističkog napada iz sopstvenih redova, a današnja kazna ga smatra odgovornim za njegov smrtonosni plan da napadne hrabre muškarce i žene iz oružanih snaga koji štite našu naciju.

Tužioci su rekli da se Melcer infiltrirao u američku vojsku u službi O9A sa sedištem u Velikoj Britaniji i nameravao je da napravi zasedu na svoje kolege vojnike u pažljivo planiranom „džihadističkom napadu“. O9A ohrabruje svoje sledbenike da se pridruže zapadnim vojskama kako bi im pomogli da ih unište, i divi se islamskim džihadistima kao što je bivši vođa Al-Kaide Osama bin Laden.

Melcer se pridružio američkoj vojsci oko 2018. i bio je raspoređen u Italiju u oktobru 2019. Negde oko maja 2020. obavešten je da će biti raspoređen u jedinicu koja će ići u Tursku da pomaže u čuvanju izolovane i osetljive vojne ustanove, rekli su tužioci. Kao deo svoje obuke tokom pripreme za njegovo novo raspoređivanje, saznao je detalje o svrsi, rasporedu i bezbednosti turske baze.

Pošto je saznao važnost misije svoje jedinice, Melcer je navodno počeo da koristi šifrovane poruke da deli informacije sa džihadistima i članovima O9A, posebno sa podgrupom koja se zove „RapeVaffen divizija“. On se zalagao za napad koji bi „u suštini osakatio“ vatrogasne timove njegove jedinice, rekli su tužioci i obećao da će obezbediti fotografije baze u realnom vremenu i frekvenciju i kanal radio komunikacija američke vojske.

„Melcer je izdajnički pokušao da napadne upravo one vojnike koje mu je povereno da štiti“, rekao je američki tužilac Demijan Vilijams. On je dodao da rečenica od petka jasno pokazuje da će američke vlasti „neumorno raditi na privođenju pravdi izdajnika poput Melcera i na zaštiti bezbednosti i integriteta naših oružanih snaga“.